nieuws

Dolders: ‘Adviesmarkt DGA’s groter dan collectieve pensioencontracten’

Pensioen

Dolders: ‘Adviesmarkt DGA’s groter dan collectieve pensioencontracten’

Bij pensioen is de aandacht vaak te veel gericht op de collectieve pensioencontracten bij werkgevers, vindt Arno Dolders van Legal & General. “Inderdaad een grote en belangrijke markt gemeten naar premie. Maar kijk je naar de behoefte aan advies en de daarmee verbonden adviesuren dan is de markt van de directeur-grootaandeelhouders veel groter.” De verzekeraar komt daarom met de toolkit DGA en Pensioen.

De toolkit ondersteunt de financieel adviseur bij zijn voorlichting aan de DGA op het gebied van pensioen en bevat onder meer een set Kenniskaarten Pensioen over de deeltrajecten eigen beheer versus verzekeren, intern- en extern eigen beheer, pensioenrisico’s bij faillissement en vermogensvorming en pensioen.

Beweging
“De ontwikkelingen op het gebied van pensioen voltrekken zich op dit moment in hoog tempo”, aldus Maurik de Groot, sales manager Legal & General. “Meerdere deskundigen verwachten dat de fiscale mogelijkheid voor de DGA voor eigen beheer meer en meer ontmoedigd gaat worden. Je hebt het dan wel over een markt die op dit moment aan pensioenvoorzieningen tussen de € 50 en € 70 miljard bedraagt. Die afbouw vereist uitgebreide en deskundige begeleiding van de DGA. Daarnaast moet de adviseur die vandaag een DGA adviseert al rekening met deze trend houden.”

Kennisintensieve markt
Arno Dolders, algemeen directeur Legal & General: “De ontwikkelingen op het gebied van pensioen zijn veelomvattend, complex en extreem adviesintensief. Dit is voor adviseurs een belangrijke markt. Bij pensioen is de aandacht vaak te veel gericht op alleen de collectieve pensioencontracten bij werkgevers. Dit is inderdaad een grote en belangrijke markt gemeten naar premie. Maar kijk je naar de behoefte aan advies en de daarmee verbonden adviesuren dan is de markt van de DGA’s veel groter.”

Adviseurs
Volgens Dolders is op dit moment het aantal gekwalificeerde adviseurs nog te beperkt om beide markten optimaal van dienst te zijn. “Goed nieuws voor de pensioenadviseurs die al gekwalificeerd zijn. Maar ook een lonkend perspectief voor de adviseurs die wel de capaciteiten hebben maar nog geen diploma Wft-Pensioen. Ik vrees dat veel adviseurs op dit moment prioriteit geven aan het behalen van hun examens op andere gebieden. We moeten rekening houden met een vertraging van een relevante instroom van nieuwe pensioenadviseurs van circa twee jaar.”

Gratis
Adviseurs met de vergunning Wft pensioen kunnen de toolkit zonder kosten aanvragen. Legal & General heeft ook een digitale brochure ontwikkeld die is gericht op de DGA zelf. Ook deze brochure is gratis te downloaden.

Reageer op dit artikel