nieuws

APG niet in wind, wel in water

Pensioen

Pensioenbeheerder APG wil voor € 500 mln aan Europese krachtcentrales aanschaffen. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag. Ook vandaag het antwoord van minister Henk Kamp op Kamervragen over het bericht dat de pensioenbeheerder daarentegen niet belegt in windparken op zee.

APG niet in wind, wel in water

Vorige maand werd duidelijk dat Nederlands grootste pensioenbeheerder niet gaat beleggen in windparken op zee, maar vasthoudt aan de fossiele variant. De techniek van offshore windturbines is te jong en de bijdrage van de subsidiërende overheid is te onzeker om aan de rendementseisen van het fonds te voldoen, aldus een woordvoerder van APG medio juni in de Volkskrant.

Rendementseisen
Het bericht was reden voor Kamervragen van Louis Bontes (ex-PVV). Die wilde weten of de minister van Economische Zaken het met het pensioenfonds eens is dat de techniek te jong is om aan de rendementseisen van het fonds te voldoen. Kamp is daar kort over. “Het is niet aan mij om te beoordelen welke rendementseisen voor het pensioenfonds van toepassing zijn.”

Rivierwater
Wind op zee is het dus niet voor APG. Maar wel ziet de grootste pensioenbeheerder van Nederland, volgens een FD-bericht vandaag, wat in Scandinavische installaties die hard stromend rivierwater gebruiken om groene elektriciteit op te wekken. Ook denkt de beheerder aan nieuwe installaties, bijvoorbeeld in Turkije. Volgens APG zijn hiermee rendementen te halen van tussen de 6% en 15%. Ron Boots, hoofd infrastructuur bij APG zegt tegen het FD dat het een voordeel is dat waterkracht in veel gevallen geen subsidie nodig heeft.

Reageer op dit artikel