nieuws

Aon: ‘Indexatie verder weg dan ooit’

Pensioen

Pensioenfondsen staan er een stuk rooskleuriger voor dan een jaar geleden, maar toch lijkt indexatie van de pensioenuitkeringen verder weg dan ooit. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.

Aon: ‘Indexatie verder weg dan ooit’

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen stond eind juni op 114%. Dat is een stijging van 13 procentpunten ten opzichte van precies een jaar eerder. De nieuwe rekenregels waarmee het kabinet onlangs instemde, zorgen echter naar verwachting voor een daling van de gemiddelde dekkingsgraad van minimaal 7 procentpunten per 1 januari 2015, schrijft Aon. “Daarnaast worden de eisen om te kunnen indexeren zwaarder. Daarmee lijkt indexatie van de pensioenuitkeringen verder weg dan ooit.”

Rendementen
Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt zegt: “Ondanks de goede prestatie van de fondsen is indexatie van pensioenuitkeringen voor de meeste fondsen niet aan de orde als gevolg van strengere regelgeving. Daar staat tegenover dat eventuele toekomstige kortingsmaatregelen uitgesmeerd mogen worden over een periode van tien jaar. Afgelopen jaren werden kortingen eenmalig direct ingevoerd. Deelnemers van wie de pensioenuitkering worden gekort, voelen de klap daardoor minder hard.”

Rekenregels
Eind juni stemde het kabinet in met nieuwe rekenregels voor pensioenfondsen. De spelregels voor indexatie worden strikter: fondsen mogen pas indexeren bij een beleidsdekkingsgraad van 110% of hoger. Nu is dat nog 104,3%. Ook de hoogte van indexatie wordt aangepast. Pas als een fonds een beleidsdekkingsgraad heeft van 115%, kan het maximaal 0,5% indexatie verlenen. Nu wordt al 0,5% geïndexeerd bij een dekkingsgraad van rond de 108%. “De beleidsdekkingsgraad staat per eind juni op 107%. Dat is 7 procentpunten lager dan de dekkingsgraad op dit moment. Met de nieuwe regels kan er dus nog geen sprake zijn van indexatie”, aldus Aon.

Reageer op dit artikel