nieuws

Pensioenfonds Delta Lloyd beste van Nederland

Pensioen

Het pensioenfonds van Delta Lloyd is gisteravond uitgeroepen tot beste pensioenfonds van Nederland met een midden- of eindloonregeling (defined benifit). De prijs werd uitgereikt tijdens de Pensioenfonds Awards, voor het eerst gezamenlijk gepresenteerd door het Financieele Dagblad en pensioenvakblad IPNederland.

Pensioenfonds Delta Lloyd beste van Nederland

Het pensioenfonds van Delta Lloyd Groep met zo’n 13.000 deelnemers (4.500 actieve) won de Award in de categorie DB/CDC. Reden voor de uitverkiezing zijn de hoge rendementen en lage kosten van het fonds van Delta Lloyd en de herverzekering van het pensioen bij de eigen verzekeraar, die daarmee garandeert dat er nooit een verlaging van de pensioen nodig is.

Degelijk
Terwijl veel ondernemingspensioenfondsen van financiële dienstverleners omschakelen naar defined contribution, blijft het Delta Lloyd Pensioenfonds een geïndexeerde middelloonregeling uitvoeren. Het juryrapport: “Het Delta Lloyd Pensioenfonds neemt in het Nederlandse pensioenlandschap een bijzondere plek in met een degelijke DB-regeling die zich ook in de huidige omstandigheden goed kan handhaven – en die zelfs veel grotere ‘peers’ qua dekking, rendement en kosten de loef afsteekt.” De uitvoering gebeurt door het eigen pensioenbedrijf, ook de beleggingen. Dat heeft het pensioenfonds uitbesteed aan Delta Lloyd Asset Management. “Zo weet het fondsbestuur precies waarin wordt belegd met als voordeel dat de lijnen kort zijn.”

Minimumrendement
Protector, het pensioenfonds van de ExxonMobile-bedrijven, eindigde als tweede, vanwege de opzet waarbij tekorten in het fonds worden aangevuld door de bedrijven, maar overschotten ook kunnen terugvloeien. Het pensioenfonds van het Belgische bankconcern KBC won de prijs voor de beste beschikbare-premieregeling. De regeling is bijzonder, omdat het bedrijf een minimumrendement van ruim 3% blijft garanderen op de beleggingen, terwijl bij dit soort regelingen doorgaans al het beleggingsrisico bij de deelnemers ligt.

Ambassadeurs
Het pensioenfonds KLM Cabinepersoneel en PNO Media wonnen samen in de categorie ‘klantgerichtheid’. Het KLM-fonds won vanwege de vele moeite die het fonds doet om deelnemers te bereiken, onder meer met ‘pensioenambassadeurs’ op vluchten, PNO vanwege de mogelijkheden voor integrale financiële planning die bij het fonds aan de deelnemers biedt.

Reageer op dit artikel