nieuws

‘Driekwart Nederlanders blij met verplicht pensioen’

Pensioen

Bijna drie van de vier Nederlandse werknemers zijn blij dat zij via hun werkgever automatisch geld opzij zetten voor hun pensioen. Uit onderzoek van Aegon blijkt dat 71% van hen het niet ziet zitten om zelf geld te sparen voor later.

‘Driekwart Nederlanders blij met verplicht pensioen’

“Werknemers weten van zichzelf dat hun pensioenbewustzijn laag is”, zegt Aegon-directeur en bijzonder hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht Herman Kappelle. “Ze zijn blij dat er automatisch pensioenpremie wordt ingehouden op hun salaris. Gelukkig staat dat ook niet ter discussie.” Minder instemming is er met een verplichting tot sparen bij een bepaald pensioenfonds. Kappelle: “Ik zie vooral bij jongeren een groeiende behoefte om zelf uit te maken bij wie ze pensioen opbouwen. Ik verwacht op den duur een stelsel waarin de keuze voor een pensioenuitvoerder vrij is.”

Deeltijdpensioen
Aegon trekt uit het onderzoek ook de conclusie dat deeltijdpensioen de nieuwe norm gaat worden. Slechts een derde van de 16.000 ondervraagden uit vijftien verschillende landen verwacht nog ‘gewoon’ van de ene op de andere dag met pensioen te gaan. In plaats daarvan verwacht meer dan de helft van de werknemers meer geleidelijk met pensioen te gaan of domweg door te werken nadat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt.

Kappelle: “Deeltijdpensioen is nu al mogelijk. Zowel juridisch als fiscaal. De werkgever moet de mogelijkheid opnemen in zijn pensioenregeling en de pensioenuitvoerder moet bereid en in staat zijn deeltijdpensioen uit te voeren. Daarnaast ligt er een taak bij de sociale partners om de werknemer beter voor te bereiden op het nemen van dit soort individuele beslissingen. Want de verantwoordelijkheid voor een goed pensioen verschuift definitief naar de werknemer.”

Reageer op dit artikel