nieuws

‘Toezicht op financiële sector is doorgeslagen’

Pensioen

‘Toezicht op financiële sector is doorgeslagen’

De wijze waarop de AFM en de Nederlandsche Bank (DNB) banken en verzekeraars reguleren is ‘doorgeslagen’, wordt ingegeven door ‘angst voor de publieke opinie’ en leidt tot een ‘juridisering van het toezicht’.

Dat zegt een 15-tal bestuurders in de financiële sector in het boek ‘Ik ben integer, jij bent integer’, waarin de topmannen spreken over hun persoonlijke ervaringen met integriteitskwesties. Het boek, dat komende week verschijnt is geschreven door FD-journalist Rob de Lange en forensisch accountant Jaap ten Wolde. Het FD publiceerde vandaag een samenvatting.

Een terugkerend thema in de gesprekken is de groeiende irritatie over de handelwijze van de toezichthouders.

Aanwijzingen
Floris Deckers, oud-topman van Van Lanschot, zegt in het boek: “Tot 2008 gaf DNB zeer zelden aanwijzingen. Vanaf 2011 heeft elke instelling er al enkele aan zijn broek gekregen. En die aanwijzingen worden soms gegeven terwijl het onderzoek nog niet eens is afgerond. En ze zijn niet te beroerd om bij Pauw & Witteman de hele sector over één kam te scheren.”

Formeler
Peter Wakkie, onder andere commissaris bij ABN Amro: “De toezichthouders hebben de neiging zich steeds formeler op te stellen. Vroeger had je een gesprek en dan kreeg je een geschreven verslag van wat er mondeling was besproken. Nu krijg je een brief waarin slechts zijdelings wordt gerefereerd aan datgene wat jij dacht besproken te hebben. De brief staat vol met geboden en aanwijzingen.

“De afweging is of reageren wel handig is, want als de instelling er hard in gaat, gaat de toezichthouder er de volgende keer nog harder in.”

Bang
Kees Storm commissaris bij Aegon zegt over de toezichthouders: “Ze zijn bang voor de publieke opinie, bang voor de sociale media, bang voor vragen in de Tweede Kamer. Het risicomijdende gedrag bij toezichthouders is gigantisch.”

Antony Burgmans, president-commissaris bij Akzo en commissaris bij Aegon, vindt dat de toezichthouders te veel oog hebben voor regels in plaats van kwaliteit.

“Een verzekeraar is een zeer complex bedrijf. Ik moet regelmatig alle zeilen bijzetten om te begrijpen wat daar precies gebeurt. Het enige wat DNB en AFM interesseert, is het aantal vergaderingen en het aantal commissariaten dat iemand bekleedt.”

Toezicht is hard nodig
De AFM zegt in een reactie tegen het FD dat “de financiële crisis heeft aangetoond dat toezicht hard nodig is”.

En: “Met de crisis zijn verschillende uitwassen aan de oppervlakte gekomen die mede zijn ontstaan doordat mogelijk niet alle bestuurders en commissarissen deskundig genoeg waren”, aldus een woordvoerder. “De AFM en DNB benoemen en corrigeren tekortkomingen. De toezichthouders zijn dan ook ferm in hun oordeel wie wel en niet een vertrouwensrol in de financiële sector mag spelen.”

Sector kan niet zonder toezicht
DNB zegt zich niet in de kritiek van de bestuurders te herkennen. “De financiële crisis heeft juist geleerd dat de financiële sector niet zonder vasthoudend en indringend toezicht kan. Dit is voor de financiële sector ook nodig om het vertrouwen van de samenleving te herwinnen.”

Reageer op dit artikel