nieuws

Seada van den Herik: ‘Ik weet waartoe Zwitserleven in staat is’

Pensioen

“Natuurlijk heb ik overwogen of ik leiding wilde geven aan een bedrijf dat in de verkoop staat. Maar juist ook in veranderende tijden vind ik het een eer om dit bedrijf te leiden, wie de aandeelhouder ook wordt.” Dat zegt Seada van den Herik (41), per 1 mei de nieuwe directievoorzitter van pensioenverzekeraar Zwitserleven.

Seada van den Herik: ‘Ik weet waartoe Zwitserleven in staat is’

Van den Herik is geen onbekende voor Zwitserleven. Ze werkte er van 2005 tot 2010, in de periode dat het bedrijf onderdeel werd van SNS Reaal. Daarna leerde ze het nieuwe concern breder kennen. In 2010 werd ze directeur van RegioBank en twee jaar later directeur Leven, Hypotheken en Bancair bij Reaal.

Gefeliciteerd met deze promotie, want dat is het toch?
“Toen ik voor deze functie gevraagd werd, begon ik meteen te stralen. Bij RegioBank was ik natuurlijk ook al directievoorzitter en had ik een brede verantwoordelijkheid. Binnen Reaal was ik verantwoordelijk voor het levenbedrijf, qua omvang en premie is dat bijna net zo groot als Zwitserleven. Dus de financiële verantwoordelijkheid wordt met deze baan niet groter. Wel de scope waar ik me mee ga bemoeien. Ik zal me nu ook veel meer bezighouden met klanten, adviseurs en de positionering van het merk.”

U kent het bedrijf al, u werkte er van 2005 tot 2010.
“Ja, het voelt alsof ik al Zwitserleven ben. In de tijd dat ik er zat kende het bedrijf een mooie opgang, we waren enorm vooruitstrevend. We werden in die tijd zelfs uitgeroepen tot de beste verzekeraar van Nederland. Ik weet dus heel goed waartoe Zwitserleven in staat is.”

Heeft Zwitserleven wat van die kracht verloren?
“Ik denk dat wij heel hard moeten werken. We lopen niet meer voorop zoals we destijds deden. Een stapje extra is nodig. Dat willen we doen vanuit de beginselen vrijheid, inzicht en verantwoord. Daarmee bedoelen we dat we mensen inzicht willen geven in hun pensioen en de vrijheid om daarin keuzes te maken.”

Maak dat eens concreet.
“Het pensioenstelsel wordt uitgekleed en mensen moeten meer vrijheid krijgen om later van hun Zwitserleven Gevoel te genieten. Binnen de bestaande wetgeving zijn nu al constructies mogelijk om mensen te laten kiezen. Wij willen bijvoorbeeld de hoog-laag constructie toegankelijker maken. Ook willen we op ons eigen pensioenportal voor de klant niet alleen inzichtelijk maken wat hij bij ons, maar ook wat hij elders heeft opgebouwd. Ja, dat kan in het pensioenregister ook, maar wij willen er meer tools aan hangen zodat de klant kan spelen met bepaalde scenario’s. En als het gaat om verantwoord: onze missie is om Nederland het Zwitserleven Gevoel te geven. En dat betekent ook dat we willen dat ze in een mooie wereld van hun pensioen kunnen genieten. Wij beleggen hun geld daarom op een verantwoorde manier. Alleen vergeten we nog weleens om dat te vertellen. Dat moeten we meer gaan doen.”

Hoe is het om een bedrijf te gaan leiden dat in de etalage staat?
“Ik besef dat het verkocht wordt. Maar ook dan vind ik het een mooie eer. Ik hoop dat we een aandeelhouder krijgen die snapt dat het bedrijf er in de eerste plaats is voor de klant. En ik hoop ook dat Reaal en Zwiterleven bij elkaar blijven, die interne verwevenheid is er nu eenmaal. Een verkoopproces betekent trouwens niet dat we alleen op de winkel passen. Groei en focus zijn ook in zo’n situatie wel degelijk mogelijk, dat is wel gebleken toen Zwitserleven in 2007 verkocht werd.”

De onvermijdelijke vraag, wat is uw Zwitserleven Gevoel?
“Vanmorgen zag ik de eerste rozen in onze tuin in bloei staan. Daar kan ik erg van genieten. Dat zijn Zwitserleven-momentjes.”

Reageer op dit artikel