nieuws

Nederlandse financiële sector heeft 12,3 miljard uitstaan in Rusland

Pensioen

De Nederlandse financiële sector (banken, verzekeraars en pensioenfondsen) hadden eind vorig jaar € 12,3 mld aan leningen, beleggingen en investeringen uitstaan in Rusland. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van de Bank for International Settlements en een eigen rondgang.

Nederlandse financiële sector heeft 12,3 miljard uitstaan in Rusland

Met € 7,5 mld neemt ING bijna 60% van het totaal aan Nederlandse investeringen voor zijn rekening. Daarbij steken de bedragen die andere banken uit hebben staan in Rusland schril af. Bij de Rabobank gaat het om enkele honderden miljoenen euro’s, ABN Amro financiert slecht indirect in handelsactiviteiten.

Pensioenfondsen en verzekeraars
Pensioenfondsen ABP en PGGM hebben allebei zo’n € 1,5 mld in Rusland staan. ABP heeft dat bedrag de laatste tijd al wat teruggebracht. “We waren licht overwogen zoals dat heet en hadden volgens onze eigen criteria iets te veel belegd in Rusland”, vertelt een woordvoerder van het fonds aan de NOS. “Er is geen sprake van een massale exodus of zoiets. We zijn gezien de spanningen gewoon voorzichtiger, zeker met nieuwe beleggingen.” PGGM heeft de beleggingen daarentegen juist iets opgevoerd in de laatste maanden.

Van de Nederlandse verzekeraars zijn het slechts Aegon en Delta Lloyd die geld in Rusland hebben belegd. Volgens Aegon gaat het om minder dan € 100 mln. Delta Lloyd zit ongeveer in diezelfde categorie, de verzekeraar zou minder dan een promille van het totale belegde vermogen à € 80 mld in Rusland uit hebben staan.

 

Reageer op dit artikel