nieuws

Achmea wil miljoen terug van frauderende werknemer

Pensioen

Een voormalig werknemer van Centraal Beheer Achmea moet een jaar de cel in omdat hij voor ruim € 630.000 aan pensioengeld van klanten heeft weggesluisd. Dat besliste de rechtbank Gelderland vorige week. Met de uitspraak in de hand kan Achmea de totale schade, die inclusief rente en kosten tegen de € 1 miljoen loopt, op de ex-werknemer en zijn handlanger verhalen.

Achmea wil miljoen terug van frauderende werknemer

De handelingen speelden zich af tussen 2000 en 2007. De man werkte op de pensioenadministratie van Centraal Beheer in Apeldoorn. Een handlanger liet bij de Kamer van Koophandel bedrijven op zijn naam zetten met namen die leken op die van Achmea-klanten. Zo werd energiemaatschappij E.ON opgezet als EON. Ook werd voor die bedrijven een bankrekening geopend. De Achmeamedewerker veranderde op zijn werk de adresgegevens van de bestaande klanten in die van de nepfilialen, net als de rekeningnummers. De zaak kwam in 2007 aan het licht toen een oud-werknemer van de energiemaatschappij geen aanspraak kon maken op bepaalde pensioengelden.

Ontslagen
Achmea-woordvoerder Marco Simmers vertelt dat een uitspraak lang op zich liet wachten. “Bij het Openbaar Ministerie vonden ze het belang van de zaak te gering. Gelukkig werd in 2012 de zaak door een andere officier alsnog opgepakt. Voor ons is dat belangrijk omdat wij met een uitspraak de schade kunnen verhalen. Maar ook vinden wij dat iemand hier niet mee mag wegkomen.”
Toen de zaak in 2007 aan het licht kwam, is de man op staande voet ontslagen. Simmers: “En natuurlijk zijn toen bij ons intern procedures aangescherpt. Dat hij zo lang zijn gang kon gaan, betekent dat wij als organisatie ook steken hebben laten vallen. Maar je moet je voorstellen dat hij rommelde met nog niet ingegane pensioenen. Niemand merkte het.”
Volgens Simmers gaat de verzekeraar de totale schade, die tegen de € 1 miljoen loopt op de dader en zijn handlanger verhalen. “Wij zien daarvoor wel mogelijkheden.”

Reageer op dit artikel