nieuws

Zorg en Welzijn wil externe beleggers straffen bij laag rendement

Pensioen

Vermogensbeheerders die een bonus krijgen als ze een goed rendement leveren, moeten andersom ook gestraft worden als het slecht gaat. Dat wil het op een na grootste pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) gaan afdwingen in contracten met externe beleggers, meldt het FD vandaag.

Zorg en Welzijn wil externe beleggers straffen bij laag rendement

“Vermogensbeheerders krijgen nu wel een bonus als ze het goed doen, maar ze worden niet benadeeld als ze slechter dan de markt presteren. Dat klopt niet”, stelt Peter Borgdorff, directeur van het zorgfonds in het FD.

PFZW wil daarom in nieuwe contracten regelen dat de vermogensbeheerders tevens gekort worden op hun basisvergoeding als het rendement te laag is. De gesprekken hierover zijn volgens Borgdorff al begonnen.

Kosten

Het zorgfonds is daarmee het eerste grote pensioenfonds dat zo nadrukkelijk een verband wil leggen tussen de kosten en het beleggingsresultaat.

PFZW belegt ongeveer € 140 miljard Nederlands pensioengeld en heeft daardoor de nodige invloed op de markt. Toch is het volgens Borgdorff niet gemakkelijk om deze bonus-malusregeling in te voeren.

‘De cultuur is dat als het goed gaat dit de verdienste van de vermogensbeheerder is en dat als het slecht gaat dit komt door de markt.’ Vanwege mededingingsregels kan het pensioenfonds ook niet samen optrekken met andere pensioenfondsen, bijvoorbeeld met het ABP. ‘We proberen daarom zelf deze praktijk te doorbreken en hopen dat anderen ons volgen.’

Het initiatief is onderdeel van een bredere herziening van het beleggingsbeleid bij PFZW.

Crisis

Het op een na grootste pensioenfonds van Nederland is aan het denken gezet door de crisis. In één jaar, in 2008, zag het fonds het vermogen met zo’n 20% dalen. Sindsdien heeft het zorgfonds het beleggingsbeleid kritisch tegen het licht gehouden en besloten het op een aantal punten aan te passen.

Reageer op dit artikel