nieuws

‘Op termijn duizenden banen minder in pensioensector’

Pensioen

Door het grote aantal fusie en overnames zou in de toekomst een derde van het aantal banen in de pensioensector kunnen verdwijnen. Deskundigen stellen in het FD Pensioen Pro dat binnen vijf tot tien jaar al 20% minder banen zijn.

‘Op termijn duizenden banen minder in pensioensector’

“Over twintig jaar, of eerder, kan dat oplopen tot 33%”, stelt Theo Kocken, risicomanager van Cardano. Op de korte termijn sluit hij zich aan bij zijn collega Martijn Vos (Ortec Finance). Hij stelt: “Over vijf jaar is misschien één op de vijf banen verdwenen.”

Kleine fondsen
De daling van het personeelsaantal wordt veroorzaakt door het krimpende aantal pensioenfondsen. Het aantal fondsen is de laatste jaren al bijna gehalveerd (van 688 begin 2008 tot 372 nu). Met name kleine fondsen worden getroffen. Zij kiezen er vaak voor om op te gaan in grotere pensioenfondsen. Alle fusies zorgen op de korte termijn juist voor een grotere vraag naar consultantsdiensten, waardoor het banenverlies zich op korte termijn nog niet laat voelen.

Op dit moment werken ongeveer 11.000 mensen in de pensioensector. Als de voorspellingen van Kocken en Vos kloppen, zouden 2.200 van hen binnen vijf of tien jaar op straat staan. Op de lange termijn zou dit dan op kunnen lopen tot 3.600.

 

Reageer op dit artikel