nieuws

DNB eist toekomstvisie van zestig pensioenfondsen

Pensioen

DNB eist toekomstvisie van zestig pensioenfondsen

De Nederlandsche Bank heeft directies van zestig pensioenfondsen tijdens speciaal georganiseerde seminars laten weten dat hun fondsen kwetsbaar zijn en actie nodig is. Dat meldt De Financiële Telegraaf. DNB betwijfelt of deze fondsen in staat zijn om zelfstandig verder te kunnen gaan. Het gaat in bijna alle zestig gevallen om fondsen uit de T2-categorie: middelgrote met een belegd vermogen tot zo’n € 4 mld. 

Waar de directies eerder met zachte druk werden aangesproken heeft DNB nu een harde lijn gesteld: voor 1 september van dit jaar moeten de fondsen hun kwetsbaarheid in het openbaar hebben geanalyseerd en formuleren hoe zij die kwetsbaarheid gaan wegwerken. Van de toezichthouder moeten deze fondsen aangespoord om te zoeken naar een fusiepartner, of hun aanspraken en vermogen onder te brengen bij een verzekeraar.

Kwetsbaarheidindicatoren
De zestig fondsen werden aangewezen na een analyse van DNB op basis van kwetsbaarheidindicatoren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een krimpend vermogen of als het fonds veel ouderen heeft ten opzichte van het aantal jongeren. De Financiële Telegraaf sprak een bondsbestuurder die zich bij DNB moest melden.

“De sfeer was ronduit onaangenaam”, zei de bestuurder. “Ze gingen er hard in en er werd openlijk gesuggereerd dat we zo snel mogelijk naar een fusiepartner moesten zoeken omdat we er een rommeltje van zouden maken.” DNB spreekt dit beeld tegen: “Er was weerstand naar aanleiding van de uitnodiging voor het seminar, maar dit beeld veranderde volledig tijdens het seminar. Sterker nog, DNB heeft veel positieve feedback ontvangen, ook van de betrokken fondsen.”

Liquidatie
Van de zestig fondsen kreeg één te horen dat langer wachten geen optie was. Voor 1 januari 2015 moet er een fusiepartner gevonden zijn. Volgens DNB gaat het om een vrijwillige actie. “Alle zestig fondsen is gevraagd om een analyse uit te voeren met betrekking tot hun toekomstbestendigheid. Een aantal fondsen heeft op basis van deze analyse besloten dat liquidatie op basis van deze analyse de beste oplossing is voor het fonds en – bovenal – de deelnemers.”

Reageer op dit artikel