nieuws

Pensioenleeftijd tussen hoop en vrees

Pensioen

Het kabinet mag anders wensen, maar slechts 25% van de Nederlanders verwacht door te kunnen werken tot de nieuwe pensioenrichtleeftijd van 67 jaar. Dit blijkt uit het Delta Lloyd onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?’ onder 1.000 werknemers. Ruim 40% van de werknemers vreest die leeftijd niet werkzaam te zullen te halen. Gemiddeld wordt een uittreedleeftijd van 65,5 haalbaar geacht.

Pensioenleeftijd tussen hoop en vrees

Delta Lloyd onderzoekt jaarlijks het pensioenbewustzijn van werknemers, waar de pensioenleeftijd-verwachting een onderdeel van is. De wens is ook in dit geval de vader van de gedachte. Ingrid de Graaf, algemeen directeur commerciële divisie Delta Lloyd: "Slechts 17% van de werknemers wil doorwerken tot 67 jaar of ouder. De acceptatie om later met pensioen te gaan is nog beperkt, terwijl de pensioenrichtleeftijd vanaf 1 januari naar 67 jaar is gegaan en naar verwachting zal blijven stijgen omdat we allemaal ouder worden."
Financieel inzicht
Jongeren willen eerder met pensioen (63,5 jaar) gaan dan ouderen (64,6 jaar). Daarnaast blijkt dat de gevreesde pensioenleeftijd bij jongere werknemers (21-34 jaar) ligt op 69,5 jaar.Werknemers met weinig financieel inzicht in hun pensioensituatie vrezen lang, tot 68, te moeten doorwerken. Zij geven echter aan dat zij maar tot 65,2 kunnen doorwerken. De Graaf: "Als Nederlanders zich tijdig verdiepen in hun pensioen, kunnen ze als dat nodig is nog iets veranderen aan hun persoonlijke financiële situatie. Uit ons onderzoek blijkt dat bijna de helft van de werknemers nog nooit een pensioenberekening heeft laten maken. Werknemers die dat wel hebben gedaan hebben een minder grote kloof tussen hun gewenste en gevreesde pensioenleeftijd."
 

Reageer op dit artikel