nieuws

Bestraffende toon DNB bevalt pensioenkoepel niet

Pensioen

De Nederlandsche Bank luidt vandaag de noodklok over gebrek aan inzicht in kosten van het vermogensbeheer bij ruim een kwart van de pensioenfondsen. De toezichthouder stelt daarbij de situatie wel heel somber voor, vindt de Pensioenfederatie.

Bestraffende toon DNB bevalt pensioenkoepel niet

DNB dreigt in het Financieele Dagblad tientallen pensioenfondsen boetes op te leggen, omdat zij onvoldoende inzicht bieden in de kosten van hun vermogensbeheer. Volgens de toezichthouder kan 28 procent van de ruim vierhonderd fondsen niet uitleggen wat de kosten waren van het beleggen in 2012.
Onvoldoende recht
Volgens de Pensioenfederatie doet die “bestraffende toon” onvoldoende recht aan wat tot nu toe is bereikt. “Twee jaar geleden heeft de Nederlandse pensioensector zelf het initiatief genomen om de kosten van onder meer het vermogensbeheer in beeld te krijgen. Een wereldwijde primeur. In september 2013 bleek dat de totale kosten vermogensbeheer bij het merendeel van de fondsen, samen goed voor 98 procent van de pensioendeelnemers, goed in beeld waren. Alle fondsen hebben nu voor het eerst ook aan DNB deze kosten moeten rapporteren, maar dan verder uitgesplitst naar beleggingscategorie. Een aantal vooral kleinere fondsen kon die uitsplitsing nu nog niet volledig geven. Want, zoals DNB ook zelf vergoelijkend aangeeft, juist die kleinere fondsen kunnen grote internationale vermogensbeheerders minder effectief en snel ertoe brengen om hen volledig en uitgesplitst kosteninzicht te geven.”

Inspanning
Laat helder zijn, stelt de Pensioenfederatie, de fondsen die nu nog niet volledig uitgesplitst hun kosten hebben gerapporteerd zullen een extra inspanning moeten verrichten. “Maar de bestraffende toon die DNB in het FD nu aanslaat naar aanleiding van de eerste (!) keer dat de pensioenfondsen hun kosten hebben gerapporteerd, doet onvoldoende recht aan alle resultaten die de pensioensector op het gebied van kostentransparantie de afgelopen jaren heeft bereikt.”

Reageer op dit artikel