nieuws

Nederland glijdt verder weg in ranglijst pensioenstelsels

Pensioen

Het Nederlandse pensioenstelsel, AOW en aanvullend pensioen, scoort iets slechter op de lijst van beste pensioenstelsels ter wereld. Dit blijkt uit de Global Pension Index van Mercer. Denemarken staat op nummer één.

Nederland glijdt verder weg in ranglijst pensioenstelsels

In 2012 moest Nederland voor het eerst een ander land boven zich dulden. Dit jaar handhaven we de nummer twee positie, maar het totale rapportcijfer van het Nederlandse stelsel is ten opzichte van vorig jaar gedaald, van 78,9 naar 78,3. “Dat is nog altijd een uitstekend rapportcijfer, maar de trend is neerwaarts en een aantal zaken is verslechterd”, aldus Mercer. De nummer drie, Australië, is juist gestegen. De Mercer Global Pension Index vergelijkt pensioenstelsels in 20 landen. Daardoor kan het uitspraken doen over de pensioenvoorziening van ruim 55% van de wereldbevolking.

Leefbaar
Hoewel de toekomstbestendigheid van het Nederlandse stelsel iets is toegenomen, is de mate waarin onze pensioenen een leefbaar minimuminkomen kunnen garanderen iets gedaald. Deze maatstaf voor adequaatheid telt zwaar, aldus Mercer. Ook op het gebied van bestuur, deelnemersbescherming en de regulering van particuliere pensioenaanbieders (integriteit) is de score lager uitgevallen. “De onduidelijkheid over de rekenrente en tegengestelde belangen op dit gebied zijn de belangrijkste oorzaken hiervan”, zeggen de onderzoekers.
Verbeteringen
De onderzoekers brachten een aantal verbeteringen in kaart die moeten plaatsvinden om het Nederlandse pensioenstelsel te verbeteren. Ze adviseren een minimumleeftijd te verbinden aan pensioendeelname, zelfstandig sparen ten behoeve van pensionering te stimuleren, de arbeidsparticipatie van oudere werknemers te verhogen, te voorzien in een betere bescherming van opgebouwde pensioenaanspraken in het geval van fraude of mismanagement en de pensioenrechten voor ZZP’ers gelijk te trekken aan die van werknemers in loondienst.

Reageer op dit artikel