nieuws

Hoeveel pensioen bouwen mijn peers op?

Pensioen

Hoeveel pensioen bouwen mijn peers op?

Als mensen zien dat ze veel minder pensioen hebben opgebouwd dan andere mensen van hun leeftijd met een vergelijkbaar inkomen, dan komen ze wel in actie. Het is tijd voor moderne pensioencommunicatie.

De meeste mensen die ik over hun pensioen spreek, hebben geen idee wat ze kunnen verwachten. Ze weten niet (bij benadering) wanneer ze kunnen stoppen met werken, hoeveel ze t.z.t. per maand gaan ontvangen en niet hoeveel ze dan nodig hebben. We overladen deelnemers met verplichte informatie over pensioen, maar er blijft blijkbaar weinig hangen.

Volgens een van mijn collega’s, Ivo van Riel (manager bij Welten) worden teveel zinloze details gecommuniceerd over pensioen, waardoor mensen het overzicht verliezen. Hij vertelde me: “Ik vind het niet belangrijk of ik € 345,95 of € 346,66 aan pensioen krijg op 65 jaar. Ik wil weten of mijn opbouw voldoende is, gezien mijn inkomen en leeftijd. Kan ik als ik met pensioen ga mijn lasten nog betalen? Heb ik veel of weinig pensioen en wat kan ik er zelf nog aan doen als ik te weinig pensioen heb? Dat kan ik op mijn UPO nergens vinden.”

Gemiddelden
Volgens Van Riel heeft de deelnemer behoefte aan het globale overzicht. Het werken met gemiddelden van mensen in vergelijkbare situaties, geeft de deelnemer direct een indruk of er reden is om in actie te komen. “Als ik zie dat ik € 345,95 aan pensioen heb, terwijl anderen met mijn inkomen op mijn leeftijd gemiddeld al € 3.500 pensioen hebben opgebouwd, dan heb je mijn aandacht. Als de deelnemer eenmaal in actie komt, komen de (technische) details in het advies wel aan de orde.”

Pensioen gaat over inkomen voor oudere mensen, maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen moderne communicatiemiddelen kunt inzetten. Adviezen op basis van wat consumenten doen worden steeds gebruikelijker. Als je op internet een boek koopt, krijg je meteen te zien wat andere lezers van dit boek nog meer gekocht hebben. Als je een telefoon koopt krijg je direct tips over de accessoires die erbij passen. Ook voor pensioen is dit binnenkort technisch mogelijk.

App
Voor pensioen is de informatie verspreid over vele partijen, zoals de Sociale verzekeringsbank (AOW/Anw), pensioenfondsen en verzekeraars. In het pensioenregister wordt echter al veel informatie over pensioen bij elkaar gebracht, alleen de derde pijler (individuele voorzieningen) ontbreekt nog. Het downloaden van gegevens van het pensioenregister wordt binnenkort mogelijk. Dit zou een prachtig uitgangspunt zijn om deelnemers te informeren over hun totale pensioenplaatje inclusief een vergelijking met deelnemers met dezelfde leeftijd en hetzelfde inkomen. Volgens collega Van Riel zou een pensioen app die dit kan, de deelnemer enorm helpen, meer dan alle huidige verplichte papieren communicatie.

Reageer op dit artikel