nieuws

Kwetsbare groepen vinden niet alles in Pensioenregister

Pensioen

Op mijnpensioenoverzicht.nl ontbreken soms de gegevens van ‘kwetsbare groepen’. “De gegevensverwerking van deeltijdgepensioneerden of arbeidsongeschikten loopt niet altijd automatisch mee in de administratieve processen van pensioenuitvoerders”, concludeert de Autoriteit Financiële Markten.

Kwetsbare groepen vinden niet alles in Pensioenregister

De AFM onderzocht bij 35 van de ruim 400 pensioenuitvoerders in welke mate ze de gegevens van hun deelnemers doorgeven aan het Pensioenregister. “De pensioengegevens van de meeste actieve en gewezen deelnemers blijken beschikbaar te zijn gesteld via het Pensioenregister. Gebreken betroffen in de meeste gevallen een kleine, specifieke groep deelnemers, zoals deeltijdgepensioneerden of arbeidsongeschikten. De oorzaak van de gebreken ligt vaak in de administratieve processen.”
De AFM heeft pensioenfondsen en verzekeraars gevraagd extra aandacht te besteden aan kwetsbare risicogroepen zoals deeltijdgepensioneerden of arbeidsongeschikten en de ontbrekende gegevens op korte termijn toe te voegen aan mijnpensioenoverzicht.nl. “Juist ook voor kwetsbare groepen als arbeidsongeschikten is het belangrijk dat ze eenvoudig alle actuele pensioenaanspraken op een rij hebben.”
De AFM adviseert consumenten die vermoeden dat hun gegevens incompleet zijn, contact op te nemen met hun pensioenuitvoerder. “Als je er niet uitkomt met je pensioenuitvoerder, dan kun je jouw vraag/klacht ook melden bij de AFM.”

Reageer op dit artikel