nieuws

“Teveel focus op beleggen bij premiepensioenen”

Pensioen

Verzekeraars leggen bij de beschikbarepremieregeling, ook wel defined contribution (DC) genoemd, veel te veel de nadruk op het beleggen. “De focus zou juist moeten liggen op het bereiken van het doelbedrag”, vindt Jan Snippe. “Dat is wat de deelnemer belangrijk vindt.”

“Teveel focus op beleggen bij premiepensioenen”

Snippe, voormalig hoofd Corporate Pensions van Philips, werkt bij Dimensional SmartNest, onderdeel van Dimensional Fund Advisors, een Amerikaanse vermogensbeheerder. Hij sprak onlangs op het pensioencongres van de Nederlandse Orde van Pensioenadviseurs en het Register Pensioen Adviseurs.
Aanbieders van DC-regelingen zouden wat meer oog moeten hebben voor de doelstellingen van de deelnemer, vindt Snippe. “Terwijl DB gericht is op het inkomen dat de deelnemer na zijn pensionering nodig heeft om zijn levensstandaard te handhaven, ligt bij DC de nadruk op beleggen, dus de manier waarop de pensioenpremie van de deelnemer wordt gebruikt. Vaak wordt het risico in de portefeuille afgebouwd naarmate de pensioenleeftijd dichterbij komt, los van de vraag of het inkomen binnen bereik is dat de deelnemer later nodig heeft.”
Volgens Snippe moet een goede DC-regeling het risico managen dat de deelnemer er niet in slaagt zijn inkomensdoel te bereiken. “Dat is een heel ander risico dan het beleggingsrisico dat in de meeste standaardoplossingen wordt gemanaged. Zij gaan bovendien vaak uit van het ‘one size fits all’-principe.” Voor Dimensional is het inkomensdoel heilig en is de portefeuille van de deelnemer daaraan ondergeschikt. “Als wij het punt naderen dat wij het inkomensdoel van de deelnemer kunnen halen zonder verdere risico’s te nemen, verminderen wij de risico’s. Daarmee wordt weliswaar het opwaarts potentieel kleiner, maar de kans dat het inkomensdoel gehaald wordt juist groter.”
Lees het hele artikel in AMplus (alleen voor abonnees).

Reageer op dit artikel