nieuws

‘Pensioenadviseur mag flexibel omgaan met leidraden’

Pensioen

“Je hoeft bij pensioenadvisering niet altijd de AFM leidraad van A tot Z te volgen. Je kunt daarin op basis van je kennis van de klant variëren in diepgang”. Dat zegt AFM-manager Rudy van Leeuwen in vakblad PensioenAdvies dat medio juni verschijnt.

‘Pensioenadviseur mag flexibel omgaan met leidraden’

Hoe beter je de klant kent en hoe eenvoudiger de situatie, hoe minder diep je zaken hoeft te inventariseren, stelt Van Leeuwen (manager Toezichtgroepen Financiële Ondernemingen) in het juninummer van PensioenAdvies. “Een nieuwe klant zal je totaal moeten gaan inventariseren, want die ken je niet. Bij een klant die je al jaren meemaakt en die je regelmatig spreekt, hoef je maar kort te inventariseren of bijvoorbeeld de financiële positie en de doelstelling nog steeds dezelfde zijn. Zo ja, dan eist de wet niet dat je vervolgens het hele traject op die aspecten nog eens keer volgt. Wat de wet als het ware wel eist, is dat je je ervan vergewist dat de kennis die jij over die klant hebt nog steeds up-to-date is.” Die eerder vergaarde informatie moet dan wel schriftelijk zijn vastgelegd. “Als je ervoor kiest in een adviestraject niet dieper te gaan, moet je dat in het dossier wel goed kunnen onderbouwen.”
Van Leeuwen spreekt over ditzelfde onderwerp op het congres ‘Pensioenadvies zoals het moet’ dat de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen en het Register van Pensioenadviseurs op dinsdag 11 juni organiseren. De beoogde fusiepartners NOPD en RPA willen tijdens het congres leidraden en vaste formats afzetten tegen klantgericht en authentiek advies.

Reageer op dit artikel