nieuws

Haagse Lente

Pensioen

Haagse Lente

Onze vice premier Lodewijk Asscher heeft afgelopen week de sociale partners extra tijd gegeven om tot een akkoord te komen over het pensioen dossier. Ik heb Lodewijk hoog zitten. Hij haalt zijn vis bij dezelfde man als ik en dat is een heel wijs besluit.

De sociale partners zullen wel met een plan komen de komende weken. Mijn verwachting is dat het gerommel in de marge zal blijven. Een variatie op hetzelfde inmiddels verouderde thema. Beetje verlagen van het Witteveenkader, wellicht een  plafond op het  pensioengevend inkomen en één echte vondst. En dan zijn we tig uren implementatie (en kosten!) voor uitvoerders en een rondje schijnzekerheid verder. We deden een plas en het meeste bleef zoals het was. Wat moet er dan wel gebeuren vraagt u zich af.
Eigenlijk hebben de jongerenpartijen van VVD, PvdA en D66 een heel aardige voorzet gegeven. Pensioenopbouw moet teruggegeven worden aan de werkenden. Het  niets anders dan jouw uitgesteld loon of inkomen. Geef iedere burger ongeacht het soort arbeidscontract haar eigen verantwoordelijkheid. Je kan immers alleen verantwoordelijk zijn voor later , als je nu ook de gereedschappen daarvoor krijgt.
Wel een verplichting om mee te doen als je inkomen hebt. Je kiest zelf direct of via een collectief de uitvoerder waar je het meeste vertrouwen in hebt. Als je wilt kan je advies krijgen van bonafide adviseurs en daar betaal je een bedrag voor. Eenvoud in pensioenzaken.
Uitvoerders bieden eenvoudige, transparante producten aan en concurreren op prijs, kwaliteit en beleggingsperformance.
Uitvoeringskosten zijn veel lager dan nu, want er zal meer standaardisatie en schaalgrootte zijn.
Bonden, laat los. Het gaat hier niet meer om (vroeg) 20e eeuwse macht maar om verantwoordelijkheid anno 21e eeuw.

Van complexiteit naar eenvoud.
Van uitsluiten naar insluiten.
Van machteloos naar zelf aan het stuur.
Van verleden naar toekomst

Lodewijk, bezoek eens je collega in Denemarken en laat je inspireren. Ik ga graag mee. Je kan er ook goede vis eten!

Maarten Edixhoven

Reageer op dit artikel