nieuws

Hypotheek of lening van het pensioenfonds in de maak

Pensioen

Hypotheken zijn geen taboe meer bij de grootste pensioenuitvoerders van ons land, meldt dagblad Trouw vandaag. Over een maand wordt de technische uitwerking van een plan bekendgemaakt dat het mogelijk maakt om in Nederlandse hypotheken te beleggen. APG, PGGM, Mn Services, Syntrus Achmea, SPF Beheer en TKP staan positief tegenover het plan.

Hypotheek of lening van het pensioenfonds in de maak

Pensioenfondsen kijken serieus naar de mogelijkheid om, eventueel via een beleggingsinstelling, hypotheken en kredieten te verstrekken aan het mkb. Daarnaast wordt gedacht aan het financieren van duurzame verbouwingen van woningen.
Obligaties
Aanstaand ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen onderzoekt in opdracht van minister Blok (Wonen) de mogelijkheid om de rol van institutionele beleggers op de hypotheekmarkt te vergroten. Een oplossing die hij aandraagt, is die van Nederlandse Hypotheek Obligaties:  obligaties die zijn gedekt door NHG-hypotheken. Die zouden met een overheidsgarantie op de kapitaalmarkt kunnen worden geplaatst. Met dit plan zou een kleine € 150 mld aan hypotheken via de kapitaalmarkt kunnen worden geherfinancierd.
Fonds
Pensioenfondsen blijken dat wel te zien zitten, zo blijkt uit berichtgeving in Trouw. “Mn, Syntrus, SPF en het kleinere A&O gaan nog verder”, schrijft de krant. De drie eerstgenoemden nemen deel aan het MKB Fonds, dat is opgezet door het ministerie van Economische zaken, de beurs NYSE Euronext, ING, ABN Amro en Rabobank.Het overleg binnen dat fonds verloopt echter moeizaam. “Banken en pensioenfondsen vertrouwen elkaar niet voldoende. Pensioenfondsen, die geen kennis in huis hebben om kredieten te beoordelen, zijn bang dat banken hen niet goed informeren. Ondertussen willen de banken niet dat de pensioenfondsen te dominant worden als kredietverstrekker.” APG en PGGM zien niets in het fonds en vinden dat zij niet de expertise in huis hebben om banktaken te kunnen uitvoeren. Na de zomer moet er een plan liggen voor het MKB Fonds.
(Trouw, pag. 15)
Ander financieel nieuws vandaag in de media:
Kamer steekt stokje voor pensioenafbraak
(de Volkskrant, pag 26)
Bonden boos over ‘wilde gok’ van Rabo
(de Volkskrant, pag 26)
Bonden gepikeerd over handelwijze Rabobank
(Trouw, pag. 16)
 

Reageer op dit artikel