nieuws

Geen Europees toezicht op pensioenfondsen

Pensioen

Er komen voorlopig geen nieuwe Europese regels voor het toezicht op de pensioenfondsen. Volgens Eurocommissaris Michel Barnier is er meer tijd nodig om de buffereisen voor de fondsen vast te stellen. Politiek Den Haag is opgelucht dat het plan vooralsnog van tafel is.

Geen Europees toezicht op pensioenfondsen

Barnier stelde gisteren tijdens een conferentie in Amsterdam in de huidige recessie de mogelijkheid van pensioenfondsen om te investeren niet te willen belemmeren. Ook zijn wat hem betreft  ”nieuwe regels niet gericht op het straffen van de nationale stelsels die goed werken”, aldus de Eurocommissaris die in het najaar wel met nieuwe voorstellen komt. 
In Den Haag was er tot voor kort brede politieke  weerstand tegen de gedachte binnen de Europese Commissie om het toezicht op de pensioenfondsen in lijn te brengen met de stengere kapitaalvereisten die straks voor verzekeraars gaan gelden (Solvency II).  Dit zou volgens het kabinet leiden tot hogere pensioenpremies en lagere -uitkeringen. CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, door het parlement aangewezen als rapporteur in deze kwestie, is verheugd over de uitspraak van Barnier. “Het is goed dat dit plan voor deze commissie, die tot eind 2014 zitting heeft, van tafel is. Een nieuwe commissie kan weer nieuwe plannen maken. En hopelijk komt die tot het inzicht dat pensioenen echt principieel het domein zijn van nationale lidstaten.”

Reageer op dit artikel