nieuws

Robeco maakt meeste werk van vrouwen in pensioen

Pensioen

Robeco is de winnaar van de VIIP Gouden Pump Award 2013. Deze prijs is bestemd voor een organisatie die aantoonbaar werk maakt van de benoeming van vrouwen in besturen, op toezichthoudende en managementposities in de wereld van institutionele pensioenen. VIIP, Vrouwen in Institutioneel Pensioen, is een netwerkorganisatie met 220 leden.

Robeco maakt meeste werk van vrouwen in pensioen

Volgens juryvoorzitter Sybilla Dekker is bij Robeco sprake van een doordachte en concrete invulling van het diversiteitsbeleid, waar ook de mannen in de organisatie actief bij betrokken zijn. Ook concreet resultaat achtte de jury van belang. In de management board van Robeco zijn twee van de vijf leden vrouw. Er zijn verder vooral veel vrouwen in staffuncties. Robeco kent een actief intern vrouwennetwerk Pink Capital. De jury geeft de winnaar als aanbeveling mee op korte termijn meer vrouwen op te nemen in de klantenteams.
In een eerste reactie zei Roderick Munsters, voorzitter management board Robeco, dat het niet alleen leuker is met vrouwen, maar dat een organisatie mét vrouwen in leidinggevende posities ook beter rendement leveren.
Robeco was één van de drie genomineerden naast Abvakabo FNV en Stichting Pensioenfonds Achmea.  Het was de tweede keer dat VIIP de Gouden Pump Award uitreikte. De club streeft naar een grotere zichtbaarheid van vrouwen in de pensioensector. Het aandeel van vrouwen in besturen, toezichtsorganen en beleidsbepalende functies in de sector is slechts 10%. Wat de VIIP betreft moet dat percentage naar minimaal 30%.

Reageer op dit artikel