nieuws

‘Helft pensioenadvies naar accountants’

Pensioen

Dankzij het provisieverbod en de aangescherpte opleidings­eisen voor pensioenadviseurs valt de accountant met zijn neus in de boter. Uren schrijven deed hij al en de klant kent hij als geen ander. De markt van collectief pensioen lonkt. Kans of bedreiging voor het intermediair?

‘Helft pensioenadvies naar accountants’

In de pensioenspecial van AMplus zegt Paul van Ravenzwaaij, vennoot bij JAN Accountants & Adviseurs dat binnen vijf jaar minimaal 50% van het pensioenadvies in Nederland gegeven wordt door accountants. “Als je bedenkt dat de top 50 van accountantskantoren met elk minimaal 100 werknemers hier wel oren naar heeft en een eigen pensioenafdeling opricht, dan is dit een enorme bedreiging voor het intermediair. Als ik over drie jaar bij onze klanten nog externe pensioenadviseurs tegenkom, dan hebben wij het als kantoor slecht gedaan.”
De Autoriteit Financiële Markten schat dat zo’n 85 accountantskantoren in 2012 een vergunning aanvroeg voor het geven van pensioenadvies. De AFM heeft daar zelf op aangestuurd door vorig jaar in een interpretatie accountantskantoren aan te sporen een vergunning aan te vragen voor hun advieswerk. Accountants hebben daarbij last van een moeilijke markt waarin de prijzen onder druk staan. Automatiseringsontwikkelingen hebben grote invloed op de branche en reguliere samenstelwerkzaamheden nemen af.

Tak van sport
Actuaris Jeroen Tuijp, partner bij pensioenopleider en adviesbureau Edmond Halley, waarschuwt in het artikel dat pensioenadvisering een aparte tak van sport is. “Niet alle accountants hebben die skills, net zomin als ik een jaarrekening kan opstellen. Het is een vak. En natuurlijk moet een accountant voldoen aan de opleidingseisen en is hij daarmee formeel gekwalificeerd, maar een accountant kijkt nu eenmaal anders naar pensioenmaterie dan een pensioenadviseur. Net zoals een adviserend actuaris alweer anders kijkt dan een pensioenadviseur.” Accountants moeten de materie niet onderschatten, vindt Tuijp. “Zeker als er ook actuariële en technische aspecten bij komen kijken. Ga maar eens voor een grote werkgever een aantal pensioenregelingen doorrekenen, dan ben je wel even bezig. Dus als je het aanbiedt, zou ik er goed over nadenken.”
Voorsprong
Accountantsorganisatie Visser & Visser trok in de persoon van Marcel van de Grift iemand van buiten aan om voor hen de mogelijkheden te verkennen. Van de Grift: “Binnen het bedrijf ga ik kijken hoe we de verbreding van de dienstverlening vorm kunnen geven. Voorheen bedienden we alleen de dga, maar er liggen volop kansen in de markt van collectief pensioen.” Accountants hebben in deze markt een voorsprong, meent hij. “We kennen de klant als geen ander en dan met name zijn financiële positie en alle kengetallen. Wij weten antwoord op de vraag of de werkgever de regeling de komende jaren wel kan dragen. Bovendien hebben wij geen last van de overgang van provisie naar uurtarief en ook niet van het imago dat daaraan kleefde. We hebben ons nooit laten leiden door provisiestromen en ook zijn wij nooit gericht geweest op het verkopen van producten.”

Businesscase
Niet iedereen verwacht dat accountants massaal de markt zullen bestormen. Noach van Beusekom, directeur van Pensioen & Planning en van kantoorformule Pensioendesk Nederland, ondersteunt met zijn bedrijf onder andere accountants als het gaat om complexe pensioenvraagstukken. Volgens hem valt nog te bezien in hoeverre de accountant de markt van collectief pensioen gaat overnemen. “Binnen die kantoren is het normaal dat er op jaarbasis 1.200 declarabele uren gemaakt worden. Kan een pensioenadviseur die draaien? Ik zie die businesscase nog niet overal rond komen. Je moet wel een flink volume aan relaties hebben die met jou het traject in willen.”
Lees het volledige artikel in de pensioenspecial van AMplus. Een selectie van deze special is meegenomen in nummer 7 van AM dat vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel