nieuws

Inkomens Nederlandse huishoudens dalen hard

Pensioen

De inkomens van Nederlandse huishoudens zijn vorig jaar met gemiddeld 3,2% gedaald, de sterkste afname in meer dan 20 jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt.

Inkomens Nederlandse huishoudens dalen hard

De daling is het gevolg van de afgenomen werkgelegenheid, hogere belastingen en premies en de opgelopen inflatie. Deze lag met 2,5% ruimschoots boven de gemiddelde stijging van de cao-lonen met 1,6%. Door de inkomensdaling zijn de consumptieve bestedingen van huishoudens vorig jaar met 1,4% gekrompen.
De inkomens zijn vorig jaar voor het vijfde jaar op rij gedaald.
Opvallend is dat de hypothecaire schuld in 2012 met slechts 0,1% is toegenomen. In de jaren 1994-2007 groeide de hypotheekschuld nog met gemiddeld 12% per jaar. Het CBS schrijft deze sterke afname toe aan de stagnatie op de woningmarkt en toegenomen aflossingen op hypotheken.
Het totale vermogen van huishoudens (onder meer beleggingen in aandelen, spaartegoeden en pensioenvoorzieningen) klom het afgelopen jaar met ruim 12% tot 1,1 biljoen euro. Dat komt voor een belangrijk deel door een stijging van het vermogen dat beheerd wordt door pensioenfondsen en levensverzekeraars. Het aandelenpakket dat huishoudens zelf beheren, steeg door aankoop en koerswinsten met 12 miljard euro.

Reageer op dit artikel