nieuws

Wie heeft er Wft Pensioen Examenvrees?

Pensioen

De meest gestelde vraag onder collega’s de laatste tijd: ben je al geslaagd voor je Wft Pensioen? Blijkbaar krijgt iedereen toch een raar gevoel in zijn buik bij het idee om dit felbegeerde diploma te moeten halen.

Het afgelopen jaar heeft iedereen elkaar dol zitten maken over de moeilijkheidsgraad van de cursus. Het niveau zou heel hoog zijn, want er mogen maar 600 kantoren overblijven, de assesoren zijn subjectief, etcetera.
 
Achterkamertjesdeals
In de praktijk merk ik dat veel tussenpersonen zich voor een studie hebben ingeschreven omdat ze de terugboeking van hun pensioenportefeuille niet kunnen financieren. Ze ‘kopen’ dus eigenlijk uitstel van betaling en hebben zeker geen last van examenvrees. De verzekeraars worstelen ook duidelijk met dit probleem van de terugboekingen en komen allemaal met gekunstelde oplossingen. Waarom zijn ze hierin niet duidelijk en transparant: je haalt een diploma en anders nemen we je pensioenportefeuille in. De achterkamerdealtjes worden helaas echter nog steeds gemaakt.

Accountants
Daarnaast zijn er veel accountants die zich inschrijven, zodat ze een werkgever of DGA van pensioenadvies kunnen voorzien. Een nieuwe concurrent dus voor ons als intermediair, maar andersom zijn er nog genoeg accountantskantoren die we als pensioenspecialist kunnen bedienen. We moeten in kansen blijven denken in deze veranderende markt!

Opgelucht
Maar om de vraag van mijn collega’s te beantwoorden: ja, ik heb een Wft Pensioen diploma. Ik behoorde niet tot de eerste groep ‘patsers’ die het diploma haalden, maar in oktober heb ik netjes examen gedaan. Vanzelfsprekend was ook ik opgelucht en blij. Het speelt toch door je hoofd: wat als ik het niet haal? Zullen mijn medewerkers dan gaan gniffelen? Krijg ik wel een goede assessor tegenover mij?

De kwaliteit van opleiding en examen heeft me zeer verbaasd. Er is een groot verschil in niveau tussen de opleidingsinstituten en hun aanpak verschilt enorm. Het ene instituut werkt volledig naar het examen toe, terwijl een ander instituut ook aandacht besteedt aan andere zaken die je nodig hebt in de dagelijkse praktijk. Ik had zelf een opleiding die totaal niet aansloot bij de examenstof. Maar toch: het is gelukt. En dus zeg ik: heb geen examenvrees! Ga met een aantal collega’s samen aan de slag en denk in kansen! Samen tillen we ons vak naar een hoger niveau.

Reageer op dit artikel