nieuws

Pensioenverplichtingen bedrijfsleven rijzen de pan uit

Pensioen

Lage rentes en een aanpassing van de boekhoudregels zetten de vermogenspositie van het Europese bedrijfsleven per eind 2012 flink onder druk. Dat zegt actuarieel adviesbureau Milliman Pensioenen na onderzoek onder Europa´s 50 grootste ondernemingen.

Pensioenverplichtingen bedrijfsleven rijzen de pan uit

Door de rentedaling in 2012 met één tot anderhalf procent, stijgen verplichtingen voor pensioenen hard. De balansverplichting voor de 50 onderzochte ondernemingen steeg van ongeveer 150 miljard euro eind 2011 naar meer dan 250 miljard euro eind 2012.
Een aantal ondernemingen wordt bovendien getroffen door een aanpassing van de verslaggevingsregels, concludeert Milliman. “Met ingang van 1 januari 2013 dienen alle ondernemingen hun volledige pensioenverplichting in de balans tot uitdrukking te brengen. Op basis van de oude regels hadden 12 van de 50 onderzochte ondernemingen in totaal ongeveer 30 miljard euro aan verplichtingen niet in de balans opgenomen. Shell, Daimler en UBS hadden daarvan ongeveer twee derde deel.”
Bij elkaar leiden de lagere rente en de aangepaste boekhoudregels ten opzichte van de situatie van eind december 2011, tot een stijging van de balansverplichting voor pensioen met meer dan 130 miljard euro per eind 2012.  

Reageer op dit artikel