nieuws

Een op zes pensioenfondsen gaat korten per 1 april

Pensioen

68 van de 415 pensioenfondsen in Nederland gaan per 1 april korten op de pensioenen. Dat beïnvloedt de pensioenuitkering en -opbouw van ruim 5,5 miljoen mensen. Gemiddeld bedraagt de korting 1,9%.

Een op zes pensioenfondsen gaat korten per 1 april

Met de korting denken de fondsen eind dit jaar op een minimaal vereiste dekkingsgraad van 105% te kunnen komen.Bij 19 fondsen bedraagt de verlaging van het pensioen 7%. Daaronder zijn de  bedrijfspensioenfondsen van supermarktketen Super de Boer (dekkingsgraad 91,8%) en bouwbedrijf Ballast Nedam (dekking 93%). Ambtenarenpensioenfonds ABP meldde al eerder dat de pensioenen met 0,5% omlaag gaan. Zo’n 2 miljoen actieve deelnemers, 1,1 miljoen gepensioneerden en 2,5 miljoen slapers krijgen te maken met een korting op hun pensioen.
Er zijn tevens 37 fondsen die al een voorwaardelijke korting aankondigen voor in totaal 3,1 miljoen deelnemers en gepensioneerden. Die wordt mogelijk per 1 april volgend jaar doorgevoerd en bedraagt gemiddeld 1,7%. ABP houdt rekening met een vervolgkorting van 1,6%
Toezichthouder DNB noemt de aankondiging een “positieve ontwikkeling”. Vorig jaar zag het er nog naar uit dat 103 pensioenfondsen een korting zouden toepassen van gemiddeld 2,3%. Doordat de gemiddelde dekkingsgraad vorig jaar is gestegen van 98,2% naar 102%, vallen de kortingen nu lager uit.
De Pensioenfederatie heeft een lijst van de kortingen bij 51 pensioenfondsen op haar site geplaatst.
 
 

Reageer op dit artikel