nieuws

Nieuw toezichtskader pensioenen vertraagd tot 2015

Pensioen

Het nieuwe financiële toezichtskader (ftk) voor pensioenen wordt niet eerder dan 1 januari 2015 ingevoerd. Aanpassing van het ftk is nodig om het nieuwe pensioencontract mogelijk te maken dat is uitgewerkt door de sociale partners op basis van het Pensioenakkoord. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) stelt meer tijd nodig te hebben omdat het om “zeer complexe materie” gaat.

Nieuw toezichtskader pensioenen vertraagd tot 2015

Paul de Krom, haar voorganger als staatssecretaris, had oorspronkelijk het plan om de wetgeving komend voorjaar aan te bieden aan de Tweede Kamer zodat het nieuwe ftk op 1 januari 2014 in zou kunnen gaan. Dit is volgens Klein niet haalbaar. De staatssecretaris streeft er nu naar om voor het kerstreces van 2013 een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aan te kunnen bieden. Klijnsma kondigde het uitstel voor het nieuwe ftk aan tijdens het jaarcongres van de Pensioenfederatie. In haar toespraak waarschuwde de staatssecrataris voor het ontstaan van een onoverbrugbaar generatiekloof tussen jong en oud wat betreft de verwachtingen van het pensioen en het pensioen dat mensen daadwerkelijk krijgen. “Jong en oud moeten het gevoel houden dat het hun, dat het ons pensioenstelsel is”, aldus Klijnsma. “Voor ouderen is dat misschien iets makkelijker dan voor jongeren, die verder van hun pensioen staan. Daarom ben ik ook reuzeblij met het initiatief van de jongeren van FNV, CNV en MHP om het Pensioenlab op te richten. Het is goed om de discussie te verbreden, want het gaat niet alleen om de financiële houdbaarheid, maar ook om de maatschappelijke houdbaarheid van het pensioen in de toekomst.”

Reageer op dit artikel