nieuws

‘Laat zzp’er pensioen opbouwen in tweede pijler’

Pensioen

De oplossing voor de beperkte pensioenopbouw van zzp’ers ligt in de tweede pijler, waar ook het collectieve werknemerspensioen wordt geregeld. De uitvoering daarvan zou bij zowel pensioenfondsen, verzekeraars als premiepensioeninstellingen (PPI’s) neergelegd kunnen worden. Die conclusies trekken pensioenexperts die vorige week op uitnodiging van pensioenuitvoerder PGGM bijeenkwamen.

‘Laat zzp’er pensioen opbouwen in tweede pijler’

Vertegenwoordigers van zzp-organisaties, vakbonden, deskundigen uit de pensioenwereld, koepelorganisaties,  vertegenwoordigers van diverse universiteiten en adviseurs kwamen bijeen onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris Annette Nijs. Zij bogen zich over de vraag waarom zzp’ers zo weinig pensioen opbouwen en welke opties er zijn om hen meer pensioen te laten opbouwen. Het openstellen van de tweede pijler biedt  volgens de aanwezigen voor zzp’ers de mogelijkheid om in collectief verband een pensioenvoorziening te laten treffen. Dit maakt de individuele zzp’ers veel minder kwetsbaar. Daarnaast vinden de experts dat de fiscale opbouwmogelijkheden voor alle werkenden meer gelijkgesteld moeten worden; onafhankelijk of opbouw plaatsvindt in de tweede of de derde pijler. Over de al dan niet vrijwillige of verplichte deelname, met of zonder ‘opt-out’-mogelijkheid, en de vormgeving van de solidariteit liepen de meningen echter sterk uiteen. Volgens Paul Vroonhof van onderzoeksbureau Panteia, die de deelnemers aan de expertmeeting van ‘harde’ cijfers voorzag, ontvangt een kwart van de ca. 620.000  zzp’ers ander inkomen dan uit arbeid (pensioen, uitkering, loondienst). Bijna de helft (47%) zet geld opzij voor later, waarvan de helft daarvoor een spaar- of beleggingsrekening gebruikt. Een op de drie sparende zzp’ers kiest voor een lijfrentepolis. Zes op de tien zzp’ers hebben een redelijk beeld van het inkomen dat zij op hun oude dag nodig hebben. Iets meer dan de helft (53%) weet hoeveel geld daarvoor opzij gezet moet worden en driekwart weet op welke manier zij dat willen doen.

 

Reageer op dit artikel