nieuws

‘AFM zet tussenpersoon schaakmat’

Pensioen

Onder de Wft is de tussenpersoon verplicht het totale adviesproces te doorlopen en moet daar kosten voor in rekening brengen. In de publicatie ‘Een volgende stap naar meer pensioeninzicht’ van 6 februari doet de AFM echter voorstellen aan pensioenfondsen hoe zij de klant advies kunnen geven zonder vergunningplichtig te worden. Dat is de wereld op zijn kop volgens Edwin Herdink, voorzitter van de Commissie Financiële Dienstverlening (CFD).

‘AFM zet tussenpersoon schaakmat’

"De AFM is de motor geweest achter het provisieverbod, maar beweert nu doodleuk in deze publicatie dat het voor de hand ligt dat ditzelfde provisieverbod er voor zorgt dat consumenten minder snel geneigd zijn om onafhankelijk financieel advies in te winnen. De AFM zegt nu letterlijk waar wij al sinds onze oprichting voor waarschuwen, namelijk dat een provisieverbod leidt tot verschraling van toegankelijk onafhankelijk advies", aldus Herdink.
"De AFM gaat nog verder en houdt een warm pleidooi voor het creëren van vaste budgetten om de geldwinkels financieel in stand te houden en geeft o.a. bij pensioenfondsen aan dat er flink ruimte zit in de Wft om zonder vergunning een financieel plan te kunnen maken voor een deelnemer van een pensioenfonds, waarbij ook naar de hypotheeksituatie, de derde pijler en andere vermogensbestanddelen wordt gekeken", zegt Herdink. "De AFM vindt ook dat partijen als het Geldloket en pensioenfondsen deze werkzaamheden gratis moet verrichten. Als de consument dan weet wat er moet gebeuren, kan hij naar een tussenpersoon. Hiermee wordt de tussenpersoon schaakmat gezet. Als het advies 'gratis' is gegeven, gaat de consument hier niet nog eens voor betalen. Die zal dan kiezen voor een direct writer, die het product zonder zichtbare kosten als 'execution only' bemiddelt", stelt Herdink.

Reageer op dit artikel