blog

Pensioenfonds voor zzp’ers hersenspinsel van niet-ondernemers

Pensioen

Pensioenfonds voor zzp’ers hersenspinsel van niet-ondernemers

Een diepe zucht ontsnapte uit mijn mond tijdens het lezen van het nieuwsbericht over het zzp-pensioenfonds dat minder in trek blijkt dan verwacht. Wat mij betreft hoef je geen onderzoek te doen naar de aanwezigheid van dergelijke behoeftes bij ondernemers. Spreek met ondernemers en je weet wat er leeft.

Als je net als ik iedere dag met ondernemers mag werken, dan weet je wat hen bezighoudt en wat de drijfveren zijn. Daarbij staan eigen keuzes maken, vrijheid en zelfstandigheid voorop. In ons land behandelen en zien wij ondernemers nog vaak als werknemers. Dat zijn ze niet en dat willen ze ook niet zijn.

Ambtenaren
Ons land drijft op onze ondernemers. Mannen en vrouwen die hard willen werken, eigen verantwoordelijkheid dragen en risico’s durven nemen. Deze mensen moet je niet in een pensioenfonds willen duwen. Dat past niet bij ze. Dit soort ideeën ontspruit in de hoofden van ‘ambtenaren’ en ‘angsthazen’ onder het motto: een pensioenfonds is zo veilig, we beschermen jou en je centjes, we weten wat goed voor jou is… Alsjeblieft, hou op! Zijn we soms vergeten dat het pensioenfonds van de ambtenaren de afgelopen jaren onder de minimale dekkingsgraad zakte. Ambtenarenpensioenen werden zelfs gekort. Is dat veilig? Anderen die jouw geld beleggen en gebruiken om nu andere mensen te betalen. Vervolgens mag je afwachten of er op jouw pensioendatum genoeg over is en of je je gespaarde geld terugkrijgt.

Traditioneel
Uit het onderzoek bleek ook het volgende: ‘Veel zzp’ers regelen hun pensioen op niet-traditionele manieren, bijvoorbeeld via hun netwerk met zzp-broodfondsen of via een eigen woning’. Ja, natuurlijk! Ondernemers denken per definitie ‘niet-traditioneel’, ze gebruiken namelijk hun creativiteit en ondernemerschap. Een ondernemer die zijn hypotheek aflost, wat spaargeld heeft en samen met zijn partner na pensioneren moet rondkomen van alleen AOW, heeft soms meer te besteden dan een ambtenaar die 40 jaar pensioen heeft opgebouwd in een pensioenfonds.

Op maat
Laten we onze ondernemers in hun kracht laten en daar waar nodig brengen. Verplicht ze niet teveel, laat ze vrij. Daar worden ze namelijk nog sterker van. Zij dragen onze economie. En als je me vraagt hoe het dan wel moet? Laten we er pro actief voor zorgen dat er voldoende informatie is over de manieren waarop een ondernemer zijn oudedag kan regelen. De onafhankelijke financiële adviseur is daarvoor zijn klankbord. Een combinatie van hypotheek aflossen, sparen, beleggen en eventueel lijfrente staan ter beschikking. Per persoon een plan op maat met de juiste mix. Mogelijkheden genoeg dus. Daar hoeft geen pensioenfonds voor zzp’ers aan toegevoegd te worden.

Als dit land dan zo graag haar ondernemers wil bemoederen, kijk dan eerder naar (tijdelijke) vangnetten voor ziekte, arbeidsongeschiktheid of voor als men gewoon een keer een slecht jaar draait. Bovenal laten we onze ondernemers prijzen en waarderen!

Reageer op dit artikel