blog

Mijn Zwitserlevengevoel (2)

Pensioen

Mijn Zwitserlevengevoel (2)

Beklag

Ik las de offerte van onze Alpenvrienden nog eens goed – aha, het definitieve eindbedrag zou pas op de einddatum vastgesteld worden en geen dag eerder of later. Als de markt en de rente tegenzitten zal ik dus nog minder dan die € 124 ontvangen, concludeerde ik. Ik besloot haast tegen beter weten in formeel mijn beklag te doen vanwege als dat ik zonder extra kosten niet te weten kan komen wat de bandbreedte van mijn pensioenuitkering bij Zwitserleven zal zijn – met of zonder nabestaandenregeling, hoog/laag- of laag/hoog-constructie.

Bezorgd
De Zwitserleven pensioenen-site kent echter geen klachtenformulier. Het idee alleen al! Dus probeer ik het via dat van Zwitserleven-verzekeringen. En zowaar: enkele dagen later word ik gebeld door een werkelijk bezorgd klinkende mijnheer van Zwitserleven, met wie ik een lang gesprek van ruim een uur voer. Mijnheer Z. legt me steeds wanhopiger uit dat:

  • Zwitserleven er bewust voor kiest, slechts één soort offerte uit te brengen, namelijk standaard mét nabestaandenuitkering;
  • Ik misschien wel weet waarover ik het heb, maar dat het gros der Zwitserleven-klanten dom is en dit soort keuzes echt niet zonder tussenpersoon aankan;
  • Zwitserleven geen enkel risico op boze weduwen achteraf wil lopen – dat risico is voor de tussenpersoon.
  • En dat Zwitserleven ook in mijn regio gecertificeerde pensioenadviseurs kan adviseren, waar ik ongetwijfeld deskundig geholpen zal worden.

Z-standpunt
Hoe ik ook benadruk dat het hier niet om een advies maar om een simpele informatievraag gaat, de arme man kan slechts het Z-standpunt blijven herhalen. Als ik me tot een der gecertificeerde tussenpersonen wend, kan deze mij snel vertellen wat mijn pensioen zonder nabestaandenregeling zal zijn – bij Zwitserleven zelf, of bij een andere pensioenorganisatie. Die keuze staat me natuurlijk geheel vrij. “Ja,” zegt de man nog ten afscheid, nadat ik enkele keren mezelf met moeite in bedwang heb weten te houden en beleefd gebleven ben. “Ik moet het me maar niet aantrekken, onlangs nog heeft hij heel lang moeten discussiëren met een heuse RA, die hetzelfde vroeg bij een kapitaal van 350.000 euro!” Ook deze accountant had nul op het rekest gekregen. En zijn pensioen elders ingekocht. Tja.

Tussenpersoon
In de krant lees ik inmiddels dat ASR, ‘de Nederlandse verzekeringsmaatschappij voor alle verzekeringen’ interesse heeft om Zwitserleven over te nemen. Mijn pensioentje krijg ik dus wellicht niet meer van Zwitserleven, maar van ASR. Ik bel in arren moede de dichtstbijzijnde tussenpersoon. Die erg moet lachen om mijn relaas en me vervolgens voorrekent dat hij denkt maximaal 2 uur bezig te zijn met mijn informatievraag, à raison van € 150 per uur ex BTW. Drie maanden pensioen kost me dat dus. ‘Ach mijnheer, als het vervolgens via ons loopt, dan vergeten we die btw’.
Kees Brusse heeft het gelukkig niet meer mee hoeven maken.

Reageer op dit artikel