blog

Maximaal vijf PPI’s in 2017

Pensioen

Maximaal vijf PPI’s in 2017

Begin 2012 deed ik een aantal voorspellingen over de ontwikkeling van de pensioenmarkt en specifiek de premiepensioeninstelling (PPI) in Nederland. Nu bijna 2,5 jaar later, halverwege mijn voorspellingstermijn, is het een mooi moment om terug te kijken en een vooruitblik te maken.

In 2012 voorspelde ik dat er in 2017 nog maar 5 PPI’s als zelfstandige bedrijven over zouden zijn. Een deel van deze PPI’s zou als whitelabel administratiefabriek voor andere PPI’s werken. In 2017 zouden in het meest optimistische scenario PPI’s ongeveer 250.000 deelnemers hebben. Ook ging ik er vanuit dat een PPI pas vanaf ongeveer 50.000 deelnemers rendabel zou zijn. Er van uitgaande dat het geld met de administratie zou worden verdiend en niet met vermogensbeheer.

Waar staan we nu?
Er zijn tien erkende PPI’s in Nederland, De Goudse is er alweer mee gestopt en er zitten nog een paar aanvragen in de pijplijn van DNB. Volgens een onderzoek van IPNederland zijn er ongeveer 125.000 deelnemers (2.700 bedrijven) in PPI’s. Het aantal bedrijven dat hun DB-regeling inruilt voor een DC-regeling is veel minder dan verwacht en van de internationale ambities van PPI’s is niets terecht gekomen. Het lijkt er op dat de groei van de PPI zich conform het optimistische scenario ontwikkelt, maar met 10 actieve PPI’s en nog een paar in de pijplijn blijft ook in dit scenario staan dat er in 2017 maximaal 5 PPI’s zijn die rendabel opereren. Consolidatie of uittreding is dan ook te verwachten.

Entree, het Algemeen Pensioenfonds (APF)
Waarschijnlijk zal ergens in 2015 de wetgeving rond het APF door de Tweede en Eerste kamer zijn en is Nederland een nieuw pensioenvehikel rijker. Een vehikel dat alles kan wat een PPI ook kan, alleen ‘beter’. In ieder geval in de ogen van grote ondernemingen en ondernemingspensioenfondsen. Een APF kan zowel DB- als DC-regelingen uitvoeren en mag ook beleggingsrisico’s lopen. En dus een ideaal vehikel voor partijen die voor nieuwe werknemers een DC-regeling hebben en voor hun oude werknemers de DB-regeling willen handhaven. Mijn verwachting is dan ook dat de APF de doodsteek zal zijn voor veel PPI’s. Zeker voor degenen die zich richten op de bovenkant van de markt. Deze PPI’s hebben bijna geen andere keuze dan zich om te vormen naar een APF.

Drukker
De APF-markt kan misschien nog wel drukker gaan worden dan de PPI markt. Het APF biedt verzekeraars en vermogensbeheerders de kans om te penetreren in de BPF en OPF markt. Pensioenuitvoerders zullen alleen al op defensieve gronden een APF op gaan richten. Veel PPI’s zullen transformeren naar APF. Als we dit alles combineren met de aftopping naar € 100.000 (en misschien nog lager) en de producten die daarvoor worden ontwikkeld, dan gaan we roerige tijden tegemoet in pensioenland. Een tijd waarin we nieuwe partijen de markt zien betreden, waar alternatieven in de tweede en derde pijler ontwikkeld worden en waar niemand zijn ‘leven’ zeker is.

Ik wens jullie allemaal veel plezier ;-)

Reageer op dit artikel