blog

Zorg voor pensioen

Pensioen

11 September is wederom een Amsterdammer geboren. En wel onze derde zoon Celis. Laat op de avond in het AMC. Een prachtige gebeurtenis die ervoor zorgt dat de nachten weer even kort zijn! De professionele zorg en de houding van de mensen in het AMC was formidabel. Celis zal als het CBS gelijk heeft ouder worden en langer werken dan zijn vader. Dat wens ik hem van harte toe. Want het is zo dat tot hogere leeftijd werken ervoor zorgt dat je gezonder ouder wordt. Sporten en tuinieren helpt overigens ook.

Mijn vak en passie is pensioen met alles wat daarmee te maken heeft. Een mooie vergelijking is te maken met de zorg. In de zorg geven we ons lichaam of dat van een jonggeborene of zieke ouder in vertrouwen aan een arts. In ons vak geven mensen hun geld aan ons. Met de terechte verwachting dat we daar goed mee omgaan. Straks (meer) teruggeven. Zo simpel is het eigenlijk. Maar wat hebben we het complex gemaakt. Geen wonder dat slechts 30 procent zijn pensioen begrijpt. De basis is dat we als aanbieders en adviseurs waken over het geld van anderen. Dat we goed advies geven en dat toevertrouwde geld duurzaam investeren.
Wat zijn we dan nog ver van deze basis. Positief geformuleerd: wat is er veel werk aan de winkel! Geen tijd voor cynisme, maar armen uit de mouwen. In de hele keten. daar wil ik de komende tijd over schrijven.
Een paar weken geleden was ik bij een klant die onvoldoende technisch onderlegd jong personeel kan vinden. Hij wil graag 65+ werknemers de kans geven door te werken. Terwijl ze ook pensioen opbouwen. Dit vind ik dan een geweldige uitdaging. Samen met de adviseur zijn we de uitdaging aangegaan om het zo te regelen dat deze werkgever met zijn mensen de nieuwe wereld in kan gaan. Ookal is er nog geen wet voor.
Verandering begint bij jezelf. Onze kinderen verdienen een beter “later” met meer inzicht, eigen verantwoordelijkheid en dienstverlening! Zullen we daar samen voor strijden?
Maarten Edixhoven
ps: Celis staat voor kleine heldhaftige….

Reageer op dit artikel