nieuws

Vivat in bestuurscrisis

Geen categorie

Vivat in bestuurscrisis

Gerard van Olphen is “op een onvriendelijke manier vertrokken” schrijft het FD op basis van anonieme bronnen. Een van de grotere verzekeraars van Nederland is daarmee in een bestuurscrisis terecht gekomen. Het vertrek van Van Olphen werd gisteren bekend gemaakt.

Van Olphen moest volgens ingewijden opstappen omdat hij het niet eens is met de top-downcultuur van de nieuwe eigenaar. De Chinese eigenaar Anbang heeft Albert Bakker tijdelijk voorzitter gemaakt. Van de andere bestuursleden zijn er twee Chinees en is er een Brits, met een Chinese achtergrond. Een ervan heeft als financieel bestuurder een sleutelpositie. Volgens SNS hebben all drie een goedkeurende verklaring van toezichthouder DNB, maar bronnen zeggen volgens het FD dat deze toetsingsprocedure nog altijd niet helemaal is afgerond.

Albert Bakker
Bakker (zie foto) is sinds drie maanden COO van Vivat. Daarvoor was hij algemeen directeur van De Eendragt Pensioen dat deze zomer werd verkocht aan ASR. Bakker heeft bijna zeven jaar gewerkt bij SNS Reaal, waar hij van januari 2000 tot september 2006 directeur Operations was. Daarna is hij twee jaar als CEO van de divisie Pensioen bij Achmea werkzaam geweest. Bakker is vervolgens als interimmer actief geweest om in mei 2014 De Eendragt Pensioen te gaan leiden. Tussendoor heeft hij samen met Maarten Dijkshoorn en Sjoerd van Keulen een poging gedaan om met het bedrijf Certens een Closed Books systeem op te zetten. Dat is nooit van de grond gekomen. Per 1 januari trad Marcel van der Meulen, toen directievoorzitter van Reaal en lid van de directie van Vivat, onverwachts terug. Hij nam die beslissing uit persoonlijke overwegingen.

 

Reageer op dit artikel