nieuws

Verzekeraars investeren in mkb-kredietverlening

Geen categorie

Negen verzekeraars gaan samen met ABN Amro investeren in kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. De partijen presenteren deze nieuwe samenwerking vandaag op het jaarlijkse event van het Verbond over de rol van verzekeraars in een veranderende wereld.

Verzekeraars investeren in mkb-kredietverlening

De negen verzekeraars Achmea, Aegon, a.s.r., Delta Lloyd, Generali, De Goudse, Nationale-Nederlanden, SNS Reaal en VvAA, steken – onder coördinatie van het Verbond van Verzekeraars – samen met ABN Amro in totaal € 280 miljoen in de nieuwe samenwerking MKB Financiering. De bedoeling is een brug te slaan tussen het beschikbare beleggingsvermogen bij verzekeraars en de vraag naar krediet vanuit het mkb. ABN Amro coördineert de kredietverstrekking en het risicomanagement.

De verzekeraars beogen vooral het kleinere mkb te financieren met kredieten tot maximaal € 1 miljoen. De kredieten hebben een looptijd van maximaal zeven jaar. Voor de mkb-klanten verandert er aan de voorkant niets: het loket voor hun financiering blijft ABN Amro.

De negen verzekeraars en ABN Amro financieren ieder de helft en dit geldt ook voor de verdeling van het risico en het rendement op de nieuwe mkb-leningen.
De nieuwe samenwerking biedt verzekeraars kansen om te investeren in het mkb in Nederland. De samenwerking is een resultaat van het position paper ‘Investeren in Nederland’, dat het Verbond vorig jaar heeft uitgebracht. Voor ABN Amro zijn de beschikbare gelden een nieuwe bron van kapitaal en funding.

Nederlandse verzekeraars beleggen ruim 60% van hun vermogen in de Nederlandse economie. Eerder al investeerden de negen verzekeraars € 30 miljoen in Qredits, dat kleine kredieten (tot € 150.000) verstrekt aan de ‘kleine’mkb-bedrijven.

Reageer op dit artikel