blog

‘Risicomanagement, de hype voorbij’

Geen categorie

‘Risicomanagement, de hype voorbij’

Laatst kreeg ik van een verzekeraar weer een uitnodiging om het nieuwste ‘speeltje’ te beoordelen. Men had flink onderzoek gedaan en geconcludeerd dat de toekomst van de branche in risicomanagement lag. Die mening onderschrijf ik absoluut. 

Maar de manier waarop de meeste verzekeraars hiermee aan de haal lijken te gaan, interesseert mij aanzienlijk minder. De gemiddelde verzekeraar komt namelijk niet veel verder dan een tool, waarmee de adviseur zijn klantinventarisatie kan presenteren in de vorm van een rapportage, opgebouwd uit standaard tekstblokken. Het ziet er vaak wel gelikt uit, maar om dit nu ‘risicomanagement’ te noemen, dat gaat mij echt veel te ver.

Het is niet verwonderlijk dat verzekeraars met dit probleem worstelen. Zij zijn vaak puur productgericht en hebben belang bij de verkoop van verzekeringen. Je komt dan snel uit op het aanbieden van een tool, waarmee de adviseur verleid wordt om voor hen te kiezen. Voor het gemak vergeet een verzekeraar vaak ook dat een verzekeringsproduct slechts één van de mogelijke beheersmaatregelen is voor een onderneming om met risico’s om te gaan.

Begrijp mij niet verkeerd, ik ben absoluut fan van risicomanagement. Het vakgebied is gebaat bij ontwikkeling en innovatie. Maar die moeten dan wel vanuit een veel breder perspectief worden bezien dan enkel vanuit de verzekeringsportefeuille.

Zodra je de kans krijgt om met een ondernemer te praten over zijn bedrijf, over de risico’s die de bedrijfsvoering en doelstellingen kunnen beïnvloeden, dán kun je laten zien wat je als adviseur echt waard bent. Lukt het je om op een creatieve manier naar risico’s te kijken en oplossingen te zien in plaats van problemen, dan ben je al een heel eind op de goede weg.

De laatste stap is dan het faciliteren van het contact tussen de ondernemer en de partijen die hem kunnen helpen om zijn risico’s beheersbaar te maken.

Reageer op dit artikel