blog

Topsectorwaardig

Geen categorie

Topsectorwaardig

De financiële sector zou een echte topsector moeten zijn. Toch bestaat het beeld dat het de branche aan innovatiekracht ontbreekt om de economie en welvaart een impuls te geven. Daarvan ben ik zelf niet overtuigd: financieel adviseurs zijn bovengemiddeld ondernemend. Ze horen de luide roep om ‘meer transparantie’ heel goed en beseffen dat ontwikkelingen razendsnel gaan . De omslag naar nieuwe businessmodellen is door een groep koplopers al ingezet. Ik verwacht dat het peloton nu volgt.

Die koplopers besloten al in een vroeg stadium om het ‘anders’ te gaan  doen. Zij hebben laten zien dat innovatie mogelijk is, ook met alle regelgeving en procedures waarmee deze branche te maken heeft. Neem bijvoorbeeld de aangesloten adviseurs bij de Noordeloos Groep. De 11 financieel dienstverleners binnen de Groep bundelen hun krachten op het gebied van inkoop; het directe klantencontact blijft, omdat ze alle 11 onder eigen naam hun klanten bedienen en binden. Ander voorbeeld: APS Pensioenteam en Firmo Risicoadviseurs zochten toekomstperspectief en vonden die in ‘specialisatie’. Zij richten zich sindsdien succesvol op respectievelijk pensioenen en het MKB. Of kijk naar co-creatie: Mandema & Partners ontwikkelde samen met Achmea en een fitnessketen een gloednieuw product om fitheid te belonen.

Het zijn enkele voorbeelden van businessmodellen die kansrijk blijken. Innoveren en ondernemen betekent wel dat je bereid moet zijn om keuzes te maken. Hoe of waarmee wil en kun je waarde toevoegen? Net zo belangrijk is het aan de dag leggen van leiderschap. Een financieel dienstverlener met een sterke leider aan boord presteert beter omdat hij zijn hele organisatie meekrijgt in de vaart der volkeren. Hij motiveert en stimuleert medewerkers en collega’s om een nieuw model vorm te geven en te omarmen. Daar kom je als financieel dienstverlener niet alleen ijzersterk maar ook topsectorwaardig uit.

Reageer op dit artikel