artikel

Het evidente belang van verrijkte voertuigdata in het verzekeringsproces

Geen categorie 1002

Het evidente belang van verrijkte voertuigdata in het verzekeringsproces

De auto rijdt steeds autonomer en wordt in de toekomst steeds meer bepalend bij schade. We merken dat hier de ontwikkeling versnelt. De veiligheidsopties als adaptieve cruise control, zelfstandig remmen etc. dragen enorm bij aan de veiligheid. De Europese commissie heeft dit onderzocht en komt op een reductie van de fatale ongelukken met 46%. Deze opties zullen in de toekomst de schadelast verder verminderen en premiebepalend zijn. Met de juiste databron, van Rolls-Autotelex beschikt u over deze data.

Hoge kwaliteit voertuigdata is levensader voor benzine-verzekeraars
Als verzekeraar wil je zeker weten dat je het goede object verzekert. Dat het verzekerd bedrag klopt en wat de nieuwwaarde en de dagwaarde van een voertuig is. Data en de kwaliteit daarvan zijn de levensader voor iedere verzekeraar.

In Nederland hebben we het grote voordeel dat het kenteken bij een auto hoort en niet bij een persoon. Met dat kenteken is het voertuig redelijk makkelijk te identificeren. Autotelex, het zusterbedrijf van Rolls Software, ontvangt dagelijks het kentekenbestand van RDW. Autotelex schoont dit bestand, valideert en verbetert. Zo levert de RDW regelmatig ongestructureerde data van een auto en kan het voorkomen dat een Audi A3 hatchback ook als liftback in het systeem staat. Of de nieuwprijs van een Lexus staat op € 500,- in de RDW-data en een Daihatsu Cuore staat voor € 89.000,-. Het is ongelooflijk belangrijk dat er een éénduidige opsomming is van technische specificaties, zoals koetswerk, aantal zitplaatsen, gewicht, vermogen etcetera. Er kan wel 30% premieverschil optreden op basis van onjuiste data.

Verzekeringsketen heeft belang bij éénduidige data
Autotelex levert schone, gevalideerde en verbeterde voertuigdata aan VWE en ABZ. Deze netwerkpartners leveren onze voertuiginformatie, nodig om een juiste premie te bepalen, weer aan nagenoeg alle verzekeraars voor hun extranetten en afsluitstraten voor autoverzekeringen. We hebben het over meer dan tien miljoen raadplegingen per jaar via ABZ. Daar blijft het niet bij, want Rolls levert dezelfde schone Autotelexdata inclusief bijbehorende premies en voorwaarden ook aan bijvoorbeeld vergelijkingssites zoals Independer, Pricewise . Geld.nl en Komparu. Hierdoor is de kans op premieverschillen tussen verzekeraars en dat wat er bij bovenstaande partijen vergeleken wordt, minimaal. In de hele keten wordt gestreefd naar optimalisatie van de processen tijdens aanvragen, afsluiten, muteren en prolongeren maar ook bij de schadeafhandeling. Het mag duidelijk zijn dat eenduidige en goede data hiervoor een onmisbare grondslag is. In de driehoek ABZ, volmachtkantoren, serviceproviders/intermediair/vergelijker (gebruikers van Rolls) en verzekeraar wordt overal dezelfde data gebruikt.

Verlies marktaandeel
Wat je nu ziet is dat verzekeraars de persoon leidend maken bij de autoverzekering. Je krijgt een stekker in je auto die je autogedrag monitort en op basis daarvan je premie vaststelt. In onze ogen moet het voertuig leidend zijn met al zijn eigenschappen. Straks hebben we de zelfrijdende auto en veroorzaakt de bestuurder geen ongelukken meer, op termijn bepaalt de auto wat de premie wordt.

Binnen redelijke tijd wordt een steeds groter deel van de nieuwe auto’s verzekerd door de fabrikant of de leasemaatschappij. Daarmee verliezen de verzekeraars marktaandeel. Datzelfde geldt voor ons. Gelukkig is de markt van 2e hands auto’s groter en daarbij is de fabrikant minder in charge. Er worden jaarlijks 1,6 miljoen 2e hands auto’s verhandeld.

Wilt u meer weten? www.rolls.nl bellen kan natuurlijk ook; 0492 332211

Reageer op dit artikel