nieuws

VVD en D66 willen studieschuld minder zwaar laten wegen voor hypotheek

Financiële planning 1488

Als het aan regeringspartijen VVD en D66 ligt, gaat een studieschuld in de toekomst minder zwaar meetellen bij het vaststellen van de maximale hypotheek. Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven heeft ingestemd met het verzoek om Nibud een nieuw advies te laten uitbrengen over de weging van studieschulden voor de hypotheekverstrekking.

VVD en D66 willen studieschuld minder zwaar laten wegen voor hypotheek

Voor mensen die hebben gestudeerd onder het oude leenstelsel geldt dat 0,75 procent van de totale studieschuld als maandelijkse financiële verplichting kan worden gezien. In het nieuwe leenstelsel is de aflossingstermijn opgerekt van 15 jaar tot 35 jaar. De schulden zijn onder het nieuwe leenstelsel weliswaar hoger, maar door de oprekking van de looptijd geldt dat 0,45 procent de leensom geldt als maandelijkse verplichting.

Achterhaalde cijfers

De cijfers waarop die 0,45 procent ooit gebaseerd werd, zijn volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte inmiddels achterhaald. De hypotheekrente is flink gedaald en de voorwaarden van de studieleningen zijn soepel. Volgens Paternotte rechtvaardigt dat de vraag of de hypotheekverstrekking aan mensen met een studieschuld niet wat ruimer kan. Het plan wordt ook gesteund door studentenorganisatie ISO.

Ockto

Veel woningkopers met een studieschuld verzwijgen die voor hun hypotheekadviseur. Regelmatig duikt daarom de vraag op of ook studieschulden BKR-geregistreerd dienen te worden. De ontwikkelaars van de app Ockto maakten onlangs bekend leninggegevens van DUO met een druk op de knop op te kunnen halen. Het is aan de adviseur of ze ook van die functionaliteit gebruik willen maken.

Reageer op dit artikel