nieuws

Ozewald Wanrooij (Neutralis) is boos: ‘CMIS gijzelt mensen in hun eigen woning’

Financiële planning 6877

Ozewald Wanrooij van Neutralis stuurde amweb een boze brief over hoe zijn klanten worden behandeld door CMIS dat ooit de boedel van GMAC overnam. Klanten vallen tussen wal en schip en krijgen geen gehoor, vindt hij.

Ozewald Wanrooij (Neutralis) is boos: ‘CMIS gijzelt mensen in hun eigen woning’

Ozewald Wanrooij van Neutralis schrijft: “Een leven lang plezierig wonen met een hypotheek die aansluit bij uw persoonlijke situatie en wensen. Niet alleen vandaag, maar ook morgen. Dat is wat GMAC in 2007 in haar brochure beloofde en waar veel van mijn relaties op vertrouwden. Inmiddels ligt ‘vandaag’ achter ons en is de dag van ‘morgen’ aangebroken en is er van de toezegging niets meer over.

GMAC kende ruime financieringsnormen

GMAC was in de periode van 2001 tot de overname door CMIS in 2008 een hypotheekverstrekker die gekenmerkt werd door ruime financieringsnormen (tot 125% van de executiewaarde waarvan 90% aflossingsvrij) en met een scherpe rente voor de langere rentevaste periodes als 20 en 30 jaar. Een hogere inschrijving bij de notaris werd ook gestimuleerd zodat je in de toekomst geen notariskosten hoefde te betalen wanneer je de hypotheek wilde verhogen voor bijvoorbeeld de verbetering van je woning en de tuin.

GMAC was in de periode van 2001 tot de overname door CMIS in 2008 een hypotheekverstrekker die gekenmerkt werd door ruime financieringsnormen

Met de overname door CMIS kwam niet alleen de naam GMAC te vervallen maar ook de door GMAC gepromote faciliteiten die een leven lang plezierig wonen zouden waarborgen. Het primaire belang van CMIS, die haar geld verdient door investeerders toegang te bieden tot de Nederlandse hypotheekmarkt, lijkt hiermee niet bij de mensen met een hypotheek van GMAC te liggen.

Mensen willen een hypotheekverstrekker die meedenkt

Stel je eens voor dat je enige jaren geleden je handtekening onder een offerte voor een hypotheek bij GMAC hebt gezet. Deze gaf je het veilige gevoel van een vaste rente voor de komende 20 of 30 jaar. Inmiddels is het leven echter verder gegaan en is het noodzakelijk dat er investeringen worden gedaan om je huis een thuis te houden. Het zou fijn zijn om de kinderen een eigen kamer te geven. Of om de woning te verduurzamen en de stijgende energielasten te beperken. Of om voorbereidingen te treffen voor de komende levensfase die om aanpassingen vraagt om ook op je oude dag comfortabel te kunnen blijven wonen. Helaas zijn hiervoor dikwijls investeringen nodig die je niet direct van je spaarrekening kunt betalen. Dan is het fijn wanneer je een beroep kunt doen op een hypotheekverstrekker die niet alleen bij het afsluiten met je meedenkt maar er ook daarna nog voor je is.

Ozewald Wanrooij

Het acceptatiebeleid voor GMAC-hypotheken werd beperkt

Je hebt al op internet gekeken wat je maximaal op je inkomen kunt financieren en dat is gelukkig geen probleem. De huidige hypotheek is slecht 80% van de waarde van de woning dus er is nog voldoende ruimte tot aan het wettelijke maximum van 100%. Dit alles klopt mits je hypotheek maar niet door CMIS is overgenomen. CMIS heeft namelijk besloten haar acceptatiebeleid voor verhogingen bij voormalig GMAC-relaties te beperken tot 80% van de waarde van de woning. De enige reden die ik hiervoor kan bedenken is dat dit met funding van de portefeuille te maken heeft want onder het label van Merius Hypotheken wordt er gewoon conform de GHF-norm gefinancierd.

Het is jammer dat CMIS  aangeeft dat iedere relatie voor wie het huidige acceptatiebeleid ongenoegen met zich meebrengt, het vrij staat om de hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder

Het is dan ook jammer dat CMIS in haar reactie aan mij aangeeft dat iedere relatie voor wie het huidige acceptatiebeleid ongenoegen met zich meebrengt, het vrij staat om de hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. Uiteraard wel nadat de boete voor de vervroegde aflossing aan CMIS is voldaan. Dit laatste is helaas, als gevolg van de lange rentevaste periodes, wel een uitdaging. Heb je een hypotheek afgesloten in 2007 met een rentevaste periode van 30 jaar dan komt de boeterente bij een hypotheek van € 100.000 al gauw neer op € 41.000. Bij een verbouwing van € 20.000 is dit helaas wel een beetje buitenproportioneel.

Een andere oplossing is dan nog verhuizen naar een andere woning waar je wel een toekomstbestendige omgeving kunt creëren. Want wanneer je verhuist kun je bij CMIS wel boetevrij van je hypotheek af. Helaas is het vinden van een geschikte woning in de huidige markt niet eenvoudig. En daarbij voelt het voor mij niet echt goed dat mensen hun thuis moeten verlaten omdat ze, als gevolg van het beleid van CMIS, niet in staat zijn de woning toekomstbestendig te houden.

Het voelt voor mij niet echt goed dat mensen hun thuis moeten verlaten omdat ze, als gevolg van het beleid van CMIS, niet in staat zijn de woning toekomstbestendig te houden

CMIS beroept zich erop dat er niets aan de hypotheekvoorwaarden is gewijzigd. Hiervoor beroepen zij zich op artikel 12 van deze voorwaarden waarin staat dat:

Verhoging van het leningsbedrag kan alleen geschieden als naar het oordeel van GMAC Hypotheken het onderpand voldoende waarde heeft en uw financiële positie voldoet aan de door GMAC Hypotheken gestelde normen.

Op basis hiervan acht CMIS zich vrij om de normen voor verstrekking van een financiering naar eigen inzicht te mogen wijzigen.

Iedere klant met een probleem moet maar een procedure beginnen

Wanneer relaties zich hierin niet kunnen vinden dan verwijst CMIS hen naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening of de bevoegde rechterlijke instantie. Dit zou betekenen dat iedere relatie, die nu of in de toekomst tegen dit probleem aanloopt, een procedure moet aanspannen wat de nodige tijd en kosten met zich mee zal brengen. Een oplossing die ik mijn relaties het liefste zou willen besparen.

Helaas kan ik mijn relaties geen alternatief bieden. Ik ben geen jurist en heb geen idee of de beleidswijziging van CMIS standhoudt tijdens een procedure. Via deze weg doe ik een oproep of er iemand is die hier verstand van heeft, of ervaring heeft met vergelijkbare situaties en mijn relaties hiermee kan helpen”.

AMweb heeft CMIS om een reactie gevraagd. CMIS heeft ervoor gekozen om niet te reageren.

Reageer op dit artikel