nieuws

NWWI blijft na overname Taxateurs Unie het enige overgebleven validatie-instituut

Financiële planning 1446

Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) neemt per vandaag alle aandelen van Taxateurs Unie (TU) over. Omdat TU onlangs de andere twee branchegenoten iValidatie en het Taxatie Validatie Instituut overnam, blijft er nog maar één groot validatie-instituut over. Volgens NWWI en TU is het samengaan nodig om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden.

NWWI blijft na overname Taxateurs Unie het enige overgebleven validatie-instituut

NWWI en TU verwachten dat het maatschappelijk belang beter gediend is met één uitvoerend validatie-instituut met één normerende toezichthouder. “Eén uniforme werkwijze voor het valideren van taxaties, volgens één protocol, komt de kwaliteit van taxaties en de professionaliteit van de sector ten goede en zorgt ervoor dat de focus volledig kan worden toegespitst op de rol van valideren binnen de taxatiemarkt”, schrijven de instituten.

Toenemende eisen

De eisen vanuit de politiek en opdrachtgevers zullen volgens het NWWI in de toekomst alleen maar toenemen. “Dat zal ook aanvullende wet- en regelgeving tot gevolg hebben. Daaraan voldoen vergt grote inspanningen en investeringen die beter kunnen worden gedragen door een grote partij. Daarnaast kan een grote, sterke speler innovatieve producten en diensten beter en sneller ontwikkelen dan vier afzonderlijke.”

Beroepsvereniging

Het samengaan van de vier instituten wordt ook ondersteund door de beroepsvereniging van taxateurs NRVT. Volgens bestuursvoorzitter Hamith Breedveld past kwaliteitsbewaking en -borging door een stichting zonder winstoogmerk bij het maatschappelijk belang dat daarmee wordt gediend.

VBO: Nu ook NRVT integreren

Om de onafhankelijkheid van taxaties te waarborgen, zou het goed zijn als ook de NRVT onderdeel wordt van het NWWI. Dat zegt directeur van makelaarsorganisatie VBO Hans van der Ploeg in een reactie op de overname.

“DNB heeft begin dit jaar een rapport uitgebracht waarin zij, gesteund door de AFM, aangeeft dat de kwaliteit van taxatierapporten en taxateurs nog niet voldoende is. Met de samenvoeging van de vier validatie-instituten zetten we een grote stap in het vergroten van het vertrouwen in taxateurs en hun taxatierapporten. Door ook het NWWI en het NRVT te integreren, is het mogelijk om aan de hoogste kwaliteitsstandaarden te voldoen”, aldus Van der Ploeg.

Reageer op dit artikel