nieuws

ABN Amro profiteert flink van overwaardehypotheek

Financiële planning 3423

ABN Amro zag afgelopen kwartaal het marktaandeel op de hypotheekmarkt toenemen van 17% naar 22%. De bank dankt dat naar eigen zeggen voor een niet onbelangrijk deel aan de populariteit van de overwaardehypotheek.

ABN Amro profiteert flink van overwaardehypotheek

ABN Amro bracht het nieuwe hypotheekproduct voor AOW’ers met overwaarde dit voorjaar op de markt. In het persbericht bij de kwartaalcijfers noemde CEO Kees van Dijkhuizen het product expliciet als een van de drijvende krachten achter de goede resultaten op het gebied van hypotheken.

Een woordvoerder laat weten dat de bank geen cijfers bekendmaakt over het aantal gesloten overwaardehypotheken, maar hij noemt het een groot succes. Dat blijkt volgens hem alleen al uit het feit dat het product in het eerste kwartaal na lancering duidelijk invloed heeft op de hypotheekcijfers van het concern. “Er is heel veel vraag naar.”

Ook 30 jaar vast stuwt hypotheekcijfers ABN Amro

Daarnaast profiteert de bank van een nieuwe hypotheekvorm met een rentevaste periode van 30 jaar. “Veel consumenten vinden een lange rentevaste periode op dit moment aantrekkelijk”, aldus de woordvoerder. ABN Amro wint volgens hem ook terrein op de hypotheekmarkt omdat relatief snel uitsluitsel kan worden gegeven of een hypotheek gesloten kan worden.

800 miljoen euro groei in drie maanden

In het derde kwartaal van dit jaar had de bank voor 148,9 miljard euro aan hypotheken op de balans staan. Dat is ruim 800 miljoen euro meer dan in de drie maanden daarvoor. In het begin van het jaar zag ABN Amro de hypotheekportefeuille juist krimpen.

Na marktleider Rabobank is ABN Amro de tweede speler op de Nederlandse hypotheekmarkt, voor ING. Ook Florius groeide afgelopen kwartaal. De ABN Amro-dochter is op dit moment nummer vier.

Hoogste marktaandeel banken sinds 2013

Consultancybureau IG&H maakte eerder deze maand bekend dat alle banken samen een marktaandeel hebben van 65,9%. Dat is het hoogste marktaandeel sinds 2013. IG&H schreef de groei van ABN Amro vooral toe aan de grote groep oversluiters.

Reageer op dit artikel