nieuws

Weer hogere prijs nieuwbouwkoopwoning

Financiële planning 849

De prijs van een nieuwbouwwoning is opnieuw gestegen. In het tweede kwartaal van 2019 lag die van koophuizen in het nieuwbouwsegment 16% hoger dan in diezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster vandaag bekendmaken.

Weer hogere prijs nieuwbouwkoopwoning

Afgezet tegen de prijzen in overige landen in de Europese Unie is sprake van een snellere prijsstijging. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 7,2%. De prijs van een koopwoning is daarmee gemiddeld gestegen met 8,3%.

Stijgende trend

In de afgelopen 4,5 jaar waren de verkoopprijzen van koopwoningen elk kwartaal hoger dan een jaar eerder. De stijgende trend in de prijzen zet door in het tweede kwartaal van 2019. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stijgen nu zeven kwartalen op rij sterker dan die van bestaande koopwoningen.

De prijzen van alle verkochte Nederlandse koopwoningen in totaal, uitgedrukt in de huizenprijsindex, waren in het tweede kwartaal 8,3% hoger dan een jaar eerder. Sinds eind 2013 werden bestaande koopwoningen elk jaar duurder. Voor nieuwbouwkoopwoningen zette deze trend een jaar later in. Sinds het vierde kwartaal van 2017 stijgen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen sterker dan die van bestaande koopwoningen.

EU-prijzen

Nederland behoort tot de top tien van landen waar nieuwbouw- en bestaande koopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Gemiddeld werden in het tweede kwartaal van 2019 de huizen binnen de EU jaar-op-jaar 4,2% duurder; in Nederland was de stijging van de gemiddelde koopprijs van alle koopwoningen gezamenlijk met 8,3% ongeveer twee keer zo hoog. Alleen in Hongarije, Luxemburg, Kroatië, Letland, Portugal en Tsjechië stegen de prijzen meer.

Luxemburg

In Nederland stegen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen met 16% het hardst in vergelijking met de rest van Europese Unie. Luxemburg staat in dit rijtje op de tweede plaats met een stijging van 11,5%.

Reageer op dit artikel