nieuws

‘Verzwegen leadvergoeding voor zonnepanelen schaadt de adviesbranche’

Financiële planning 38191

Installateurs van zonnepanelen, warmtepompen en andere energiebesparende maatregelen hebben het intermediair gevonden om hun waar aan de man te brengen. De financiële vergoeding die daar tegenover staat, wordt lang niet altijd aan de consument gemeld. Volgens de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) schaadt dat het vertrouwen tussen consument en adviseur. De beroepsorganisatie roept op tot transparantie.

‘Verzwegen leadvergoeding voor zonnepanelen schaadt de adviesbranche’

De NVHP signaleert dat het aantal commerciële partijen dat adviseurs benadert toeneemt. In ruil voor leads krijgen de adviseurs een nominale vergoeding aangeboden of een percentage van de gerealiseerde omzet. NVHP-secretaris Maaike Verhoef zegt dat het vaak om substantiële bedragen gaat. Dat hoeft volgens haar overigens niet per definitie fout te zijn.

Voorzichtig

“We raden het adviseurs af om dit te doen. Want wat adviseer je precies? Weet je zeker dat het goed is? Je kunt niet iets aanbevelen zonder dat je dat zeker weet. Doe je het toch, zorg dan dat je in ieder geval volledig transparant bent over de vergoeding die je krijgt.”

Schending vertrouwen

Ook als een adviseur transparant is en geconstateerd heeft dat de dienstverlening in orde is, blijft het op eieren lopen. Een adviseur die geld aanneemt van de aanbieder die hij adviseert, kan twijfels opleveren bij de consument over zijn intenties. Schending van het vertrouwen over integere advisering schaadt volgen de NVHP niet alleen het aanzien van het betreffende kantoor, maar ook het aanzien van de financiële dienstverlening als geheel.

Gedragscode

De NVHP pleit voor volledige transparantie als adviseurs een vergoeding ontvangen van aanbieders. Aangesloten leden van de beroepsgroep moeten dat volgens Verhoef al zijn. “Wij hebben een gedragscode. Ondanks dat dit niet letterlijk genoemd wordt, staat daar voldoende in: je moet integer handelen en het beste voor je klant doen.”

Grotere bedragen

Dat adviseurs vergoedingen krijgen voor het doorverwijzen van consumenten, gebeurt volgens Verhoef waarschijnlijk al veel langer. Bijvoorbeeld op het gebied van bouwkundige keuringen. “Dan is echter de vraag om hoeveel geld het gaat. Omdat het met bijvoorbeeld zonnepanelen om veel grotere bedragen gaat, trekken we nu aan de bel.”

Toezichthouder

De AFM is door de NVHP op de hoogte gesteld van hun constateringen in de markt. Wat de toezichthouder daarmee doet, is volgens de beroepsorganisatie niet van belang. “We hebben daar ook geen verwachtingen over. Het is aan ze verstuurd zodat ze het weten.” Voor verplichtingen of verboden pleit Verhoef zelf zeker niet. “Mijn persoonlijke mening is dat niet alles in wetgeving geregeld hoeft te worden. Ik denk dat alles valt of staat met transparantie.”

Reageer op dit artikel