nieuws

Nieuwe site geeft iedereen inzicht in eigen schuldpositie

Financiële planning 2328

Twee brancheorganisaties voor gerechtsdeurwaarders hebben vandaag de website Schuldenwijzer.nl gelanceerd. Hierop kan iedereen zijn eigen schuldpositie inzien.

Nieuwe site geeft iedereen inzicht in eigen schuldpositie

De website Schuldenwijzer.nl werd vorig jaar al aangekondigd door de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG). Met wat vertraging is het digitale loket nu live.

Beslagen

Burgers kunnen op de site inloggen via DigiD en vinden er alle beslagen die door gerechtsdeurwaarders zijn gelegd bij derden. Het gaat bijvoorbeeld om beslagen op loon en pensioen. Bij mensen met schulden staat op de Schuldenwijzer ook wat de hoogte is van de beslagvrije voet. Op dat deel van het vermogen mag geen beslag worden gelegd.

In 2020 wordt de site uitgebreid met alle informatie over schulden die bekend is bij gerechtsdeurwaarders. Ook de schulden bij de Belastingdienst en het UWV zijn er dan te vinden. Schuldhulpverleners kunnen na een machtiging inzicht krijgen in de schulden van hun klanten.

Versnippering

Tot nu toe was informatie over de schuldpositie vaak versnipperd. Dat stond volgens de gerechtsdeurwaarders een effectieve aanpak van schulden in de weg. “Op dit moment kost het ons nog veel geregel en afstemming om de situaties van mensen met schulden in kaart te brengen. Als we sneller een goed overzicht hebben, kunnen we ook eerder tot een regeling met schuldeisers komen”, zegt Marco Florijn. Hij is voorzitter van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren.

Reageer op dit artikel