nieuws

Premie NHG daalt in 2020 naar 0,7%

Financiële planning 1549 PA

De premie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat in 2020 omlaag. Dit jaar ligt die nog op 0,9%; in 2020 wordt dat 0,7%. Volgens minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken wordt de NHG hiermee bereikbaarder voor huizenkopers, omdat ook de kostengrens voor de aankoop van een huis in 2020 omhoog gaat. De besparing op de NHG-premie loopt op tot maximaal € 620.

Premie NHG daalt in 2020 naar 0,7%

Al eerder werd bekend dat de kostengrens voor de NHG voor 2020 op € 310.000 uitkomt. Nu ligt diet nog op € 290.000. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 328.600. Nu ligt dat bedrag van € 307.400.

Starters

Ollongren heeft de Tweede Kamer vandaag geïnformeerd over deze wijzigingen van de Nationale Hypotheek Garantie voor 2020. “Deze aanpassingen maken de NHG goedkoper en bereikbaarder. Vooral starters kunnen profiteren van deze aanpassingen”, aldus de minister. “De NHG sluit hiermee aan bij de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt.”

Stabiele borgtochtprovisie

NHG zet volgens NHG-bestuurder Arjen Gielen de komende jaren in op een stabiele borgtochtprovisie. “Niet te veel omhoog in slechte tijden om de toegang tot de woningmarkt niet onnodig af te remmen. Niet te veel omlaag in goede tijden om een buffer voor slechtere tijden te kunnen opbouwen”, zegt hij daarover.

Onder water

Hij geeft aan dat de woningprijzen op dit moment hoog zijn en er weinig huizen onder water staan. “Maar onze economische positie is kwetsbaar en je kunt het dak het beste repareren als de zon schijnt. Vroeg of laat zal er een periode komen waarin we er economisch weer minder goed voor staan. Daarom blijven wij inzetten op een borgtochtprovisie die zo hoog is als moet om de (toekomstige) risico’s te kunnen dekken. En zo laag als het kan om zoveel mogelijk mensen toegang te bieden tot het vangnet dat NHG biedt in economisch mindere tijden.

Reageer op dit artikel