nieuws

Oversluiters betalen volgend jaar alleen NHG-premie over eventuele verhoging

Financiële planning 2034 PA

Woningbezitters met een NHG-hypotheek hoeven vanaf volgend jaar nergens meer opnieuw borgtochtprovisie te betalen als zij hun hypotheek oversluiten. Veel geldverstrekkers behandelden oversluiters als nieuwe klanten en vroegen dus ook opnieuw 0,9 procent NHG-premie. NHG heeft voor 2020 een akkoord gesloten met alle geldverstrekkers om een dubbele premiebetaling te voorkomen.

Oversluiters betalen volgend jaar alleen NHG-premie over eventuele verhoging

De reden dat geldverstrekkers opnieuw NHG-premie in rekening brachten, had bijvoorbeeld te maken met de looptijd van de hypotheek. Als die na 10 jaar bijvoorbeeld voor 30 jaar wordt overgesloten, blijft er een periode van 10 jaar over waarin de geldverstrekker geen garanties krijgt van NHG. Volgens een woordvoerder is er voor alle situaties nu een oplossing zodat klanten alleen premie over het meerdere als zij hun hypotheek verhogen.

Stabiel

Eerder deze maand maakte minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren bekend dat de prijs voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie zakt tot 0,7 procent. NHG-directeur Arjen Gielen hoopt dat de premie de komende jaren stabiel blijft. “Niet te veel omhoog in slechte tijden om de toegang tot de woningmarkt niet onnodig af te remmen. Niet te veel omlaag in goede tijden om een buffer voor slechtere tijden te kunnen opbouwen”, aldus Gielen.

Kostengrens

De kostengrens voor een hypotheek met NHG stijgt volgend jaar ook. In 2019 is dat nog 290.000 euro, in 2020 bedraagt de maximale woningwaarde 310.000 euro. Als er ook energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd, wordt de kostengrens voor een hypotheek met hypotheekgarantie 328.600 euro.

Reageer op dit artikel