nieuws

NVM vreest stilvallen woningverduurzaming

Financiële planning 2244

NVM-voorzitter Onno Hoes doet een oproep om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Hij zegt dit naar aanleiding van de jongste cijfers van de makelaarsorganisatie. Daaruit blijkt dat in het derde kwartaal van 2019 opnieuw minder woningen te koop zijn gezet ten opzichte van het kwartaal ervoor. Minder doorstroom heeft volgens de NVM tot gevolg dat de woningverduurzaming stilvalt.

NVM vreest stilvallen woningverduurzaming

“Een groot deel van de verhuizingen gaat doorgaans gepaard met een verbouwing”, zegt Hoes. “En bij elke verbouwing wordt het verduurzamen tegenwoordig meegenomen. Zorg daarom voor doorstroming op de markt, zodat we ook kunnen verduurzamen.” Hij wijt het gebrek aan doorstroming vooral door het stokken van nieuwbouw.

Nieuwbouw

In het derde kwartaal van 2019 zijn evenveel bestaande koopwoningen verkocht dan in diezelfde periode het jaar ervoor. De huidige woningmarkt is voor een groot deel afhankelijk van wat huishoudens te koop zetten. Het is daarom volgens de NVM zorgelijk dat afgelopen kwartaal 5% minder bestaande koopwoningen op de markt zijn gezet. Dat geldt deels ook voor nieuwbouw.

Hoge prijzen

Hoewel het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop is gezet vergelijkbaar is met eerdere kwartalen, laten de statistieken van NVM zien dat er minder nieuwbouw verkocht is als gevolg van de hoge prijzen.

“Dagelijks krijg ik vragen van consumenten vragen over de betaalbaarheid van woningen”, zegt voorzitter Gaby Balkema van de NVM-vakgroep Wonen. “Aan de ene kant maakt de huidige lage rente dit een uitstekend moment om te kopen. Aan de andere kant kunnen steeds minder mensen instappen op de woningmarkt. Voor een gemiddelde woning heb je tegenwoordig een bovengemiddeld salaris nodig. Wanneer je doorstroomt en een nieuwe hypotheek tegen een lagere rente afsluit, kun je veelal een grotere woning kopen tegen lagere hypotheeklasten.”

Passend aanbod

Het hoge prijsniveau zorgt ervoor dat ook nieuwbouwwoningen langer in verkoop staan, is de ervaring van Hoes. “Nieuwe woningen zijn per definitie duurzamer dan oudere woningen. Het gebrek aan passend aanbod zorgt er daarnaast voor dat potentiële kopers langer in de bestaande woningen blijven zitten, die dus niet verbouwd en verduurzaamd worden. Als de nieuwbouw-impasse lang duurt, komt de hele woningmarkt piepend en krakend tot stilstand.”

Lage rentestanden

Naar schatting worden jaarlijks ongeveer 200.000 woningen verkocht. Balkema: “Dat lijkt een mooi aantal, maar gezien de lage rentestanden presteert de woningmarkt niet zo goed als dat het zou kunnen. In het verleden hebben we meer verkopen gezien. Er wordt nu minder in de verkoop gezet en dus wordt er minder verkocht. Dat zorgt voor schaarste, en dat kan ook de reden zijn voor de prijsstijging van 7,2% ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar.”

De NVM heeft Kadaster onderzoek laten doen naar wie welke labelklassen koopt. Het blijkt dat jongeren vooral woningen kopen in de labelklassen C, D en E. Dat betekent volgens de makelaarsorganisatie dat juist de minst kapitaalkrachtige groep de komende jaren voor een grote opgave komt te staan om hun woningen te verbeteren. Hoes: “In absolute aantallen ligt de grootste opgave nog wel steeds bij de senioren, zij blijven de grootste groep in relatief slechte woningen met F- en G-labels. Zolang er voor hen geen passende seniorenwoning is, blijven zij daar wonen.”

Reageer op dit artikel